Lubenica – idealna hrana za vruće dane
Autor: Radio Delta na 24. srpnja 2017.
Nema voća koje bolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima od lubenice. Iako za lubenicu kažemo da je “voće”, ona ja zapravo povrće – poput bundeve i tikve.
Lubenice mogu biti duguljastog ili okruglog oblika. Imaju gustu i zelenu koru koja može biti pjegava ili prugasta. Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 g.
Lubenica nije samo ukusno, nego i zdravo voće. Sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja, te antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Lubenica je odličan izvor vitamina B1 – vitamina koji sudjeluje u proizvodnji energije. Koštice lubenice nisu štetne – upravo suprotno. Bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. U azijskoj medicini koštice lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.
Kao i svo voće, lubenica pomaže pri mršavljenju i održavanju željene tjelesne težine. Lubenica sadrži mali broj kalorija – svega 30 kcal na 100 grama. Zbog visokog sadržaja vode smanjuje apetit i ima osvježavajuće djelovanje. No, lubenica ima visok glikemijski indeks. Ako patite od šećerne bolesti, jedite lubenicu uz drugo voće niskog glikemijskog indeksa.
Zanimljivosti
Senat Oklahome je 17. travnja 2007. proglasio lubenicu službenim državnim voćem, uz neke dvojbe je li lubenica uopće voće.
U Kini se koštice lubenice prže i poslužuju kao grickalice.
Svaki dio lubenice je jestiv, čak i njegova kora.
Usprkos općeprihvaćenom mišljenju, ne morate držati lubenicu u hladnjaku , kako biste sačuvali njezin okus, boju i aromu. Ipak, ako ste lubenicu već prerezali, najbolje je staviti je u hladnjak i što prije pojesti.