Locirana nova jama u okolici Metkovića

Autor: na 18. siječnja 2017.

 

Na Bobovištu iznad Bijelog Vira locirana je nova jama golubinka. Ovaj lokalitet uvod je u četvrtu etapu speleološkog istraživanja „Izrada katastra špilja i jama u Dolini Neretve“ kojeg provode članovi metkovske udruge Baštinik.

U sklopu projekta, dosad je locirano 45 lokaliteta, a do završetka istraživanja, koje će se provoditi još najmanje dvije godine, predviđeno je pronaći još 50- ak špilja.  Predsjednik udruge Baštinik, Markica Vuica ističe kako će ovaj katastar u konačnici bitI višestruka korist za područje Doline Neretve.

„Korist od katastra imat će šira zajednica. Sva saznanja o prirodnim vrijednostima na pojedinom području mogu se primijeniti u više sfera- od prostorno planske dokumentacije, turizma, zaštite prirode. U planu je i izrada brošure koja bi objedinila sve speleološke objekte, kako bi se javnost s njima pobliže upoznala“, kazao je Vuica.

U projektu sudjeluje tim speleologa, no Vuica naglašava kako je u cjelokupnom istraživanju presudna i uloga lokalnog stanovništva.

„Za lociranje određenog lokaliteta potrebno je mnogo vremena. U tome nam  ponajviše pomaže razgovor sa  žiteljima Doline Neretve, lovcima, promatračima ptic i ljubiteljima prirode bez kojih bi sve bilo nemoguće“, istaknuo je Vuica.

Daljnja istraživanja provodit će se tijekom godine, nakon lociranja još nekoliko lokaliteta.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik