Ljeto nam se vratilo

Autor: na 21. lipnja 2017.

 

Iako je u našem gradu ljeto već stiglo (danima je sunčano i vruće), jutros je stiglo i službeno. U 5 sati i 34 minute…dobro nam došlo ljeto!!!

Na dan početka ljeta (21. Lipnja) obdanica je najduža, a noć najkraća. Prvog dana ljeta dan traje oko 15 i pol sati, a noć osam i pol sati. Ljeto će trajati do 22. rujna kada počinje jesen.

Promjena načina života 

Ljeto zahtjeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti. To se posebno odnosi na starije osobe, kronične bolesnike, dojenčad te malu djecu. Visoke temperature, pojačano znojenje, opekline, ubodi insekata i trovanje hranom, samo su neke od opasnosti koje donosi ljeto.
Nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekline, ubrzano starenje, te u krajnjem slučaju i karcinom kože, melanom.
Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tekućine znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna veća količina vode (najmanje dvije litre na dan, što iznosi oko osam čaša). Preporuka je unositi tečnost polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidraciju. Za rad u vrtu, izlet u prirodi ili večer uz obalu obvezno je korištenje spreja za zaštitu od insekata.

Promijenite i prehranu 

Tijekom cijele godine, a osobito ljeti treba paziti na čuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti, zbog porasta temperature nepravilno čuvanje namirnica skraćuje vijek trajanja te bitno utječe na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica.

U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela: upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i po mogućnosti svakodnevno pripremati svježe obroke. Posebnu pažnju treba obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog podrijetla poput, mesa, jaja, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Uz obilje voća, povrća i nezaobilaznog sladoleda, uživajte u ljetu i svakako iskoristite blagodati mora i sunca.
 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik