Krajem studenog otvara se novi granični prijelaz Metković

Autor: na 20. listopada 2017.

 

Novi Međunarodni cestovni granični prijelaz Metković otvorit će se krajem studenog, rečeno je to danas nakon sastanka u Metkoviću, kojem su uz predstavnike Grada, nazočili i predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, financija, graditeljstva i prometa te predstavnici Hrvatskih cesta.

Iako je novi granični prijelaz pomaknut bliže centru grada, a na moguće prometne gužve upozorava se od listopada 2015. godine, kada je započela njegova gradnja, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo ističe kako su ispunjeni svi uvjeti za izdavanje privremene uporabne dozvole.

„Lokacija je definirana Prostornim županijskim planom već niz godina ranije, a prostorni plan Grada Metkovića je usklađen sa županijskim planom. Što se tiče lokacije, tu nitko nije mogao utjecati osim samih građana, odnosno predstavnika Gradskog vijeća. Sva javnopravna tijela dala su pozitivna mišljenja na glavni projekt, sukladno kojem je i izgrađen Granični prijelaz. Proveden je postupak tehničkog pregleda i uklonjeni su manji nedostaci te su se stekli uvjeti za izdavanje privremene uporabne dozvole“, kazao je Rezo.

Grad Metković protiv otvorenja 

Ipak, gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan ističe kako je stav grada i dalje nepromijenjen te kako granični prijelaz ne bi trebalo otvoriti.

„Svi znamo da ovo nije u nadležnosti Grada Metkovića. Radi se o Schengenu kojeg Europa diktira. Mi želimo naglasiti da smo protiv otvaranja novog graničnog prijelaza jer postoji još problema koji nisu riješeni. S otvorenjem ovog graničnog prijelaza, nastat će i kilometarske gužve i kolone u ulici Stjepana Radića koje će donijeti mnogobrojne probleme za građane te ulice. Kao moguće rješenje tog problema, sugerirali smo izgradnju treće trake za što je potrebno određeno vrijeme, kazao je Milan.

Otežan život

Predstavnike ministarstava danas su na novoizgrađenom prijelazu dočekali i nezadovoljni stanovnici ulice Stjepana Radića. Neka od rješenja koja predlažu su izgradnja treće trake i otkup dijela kuća koje se nalaze od graničnog prijelaza do grada. Jedan od stanara te ulice je i Nikola Matić koji ističe kako će otvorenjem ovog prijelaza, u ljetnim mjesecima život za stanovnike ulice Stjepana Radića biti znatno otežan.

“Ušli su nam u živote za trajno, a nisu nas ništa pitali. Nadležni nisu dobro procijenili frekventnost prometa, a posebno u ljetnim mjesecima. Možda su i znali, ali nisu ništa poduzeli. Neka EU koja je tražila da ovo budu vrata Europe izgradi zaobilaznicu Grada Metkovića i neka riješi problem, s tim da ovo ostane malogranični prijelaz. Tako bi se rasteretio sav promet“, kazao je Matić.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik