• Nekategorizirano

Hoće li se graditi nove osnovne škole u Metkoviću?

Autor: na 9. veljače 2016.

U proteklih 15 godina  obnovu ili rekonstrukciju postojećih školskih objekata u gradu Metkoviću, uloženo je više desetaka milijuna kuna.

Spomenut ćemo samo uređenje radionica u Srednjoj školi, gradnju toplog prolaza između Gimnazije i Srednje škole, multimedijalni centar u Gimnaziji, saniranje krovišta u OŠ don Mihovila Pavlinovića i rekonstrukciju OŠ Stjepana Radića, kao i gradnju gimnazijske trodijelne sportske dvorane.

Za potrebe učenika dviju  osnovnih i dviju srednjih škola nabavljena su brojna didaktička sredstva, zatim potrebita informatička oprema, ugrađeni su video nadzorni uređaji , ekološka rasvjeta i još puno toga za nesmetano funkcioniranje obrazovnog sustava.

Sve je to rađeno sredstvima Dubrovačko-neretvanske županije i decentraliziranim (državnim) sredstvima, pa se može reći da je školstvo u Metkoviću što se tiče materijalne opremljenosti i stanja objekata u dosta dobroj poziciji.

Nažalost, aktivnosti koje su započele prije osam godina, a odnose se na potrebe gradnje dviju novih osnovnih škola na desnoj i lijevoj strani Metkovića, kao da su potpuno zastale.

Planirana nova škola uz postojeću zgradu OŠ don Mihovila Pavlinovića čak je bila među 100 prioritetnih školskih objekata u Hrvatskoj. Za nju je bila izrađena i dokumentacija, ali od gradnje, čini se, ništa.

Jedan od problema su, kako doznajemo, neriješeni zemljišno-vlasnički odnosi na planiranoj lokaciji, a drugi je problem ekonomska, globalna i lokalna kriza te nedostatak sredstava.

No, unatoč tome, u Hrvatskoj se učestalo otvaraju nove škole, pa bi bilo ne samo dobro, nego i lijepo da se obnovi i priča o makar jednoj novoj osnovnoj školi u Metkoviću kako bi se ispunile želje učenika, pedagoški standardi i ostvario rad u jednoj smjeni, odnosno cjelodnevni boravak učenika.

U tomu trebaju sudjelovati lokalna i regionalna samouprava, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, svi metkovski zastupnici u lokalnim, županijskim i državnim tijelima, kao i svi zainteresirani za bolje uvjete rada i obrazovanje mlade populacije.

Napisao: Pero Jakić

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik