Kolovoz – osmi mjesec u godini

Autor: na 4. kolovoza 2017.

 

U našem je govornom području mjesec kolovoz  ime je dobio po radnji koja se odvija u tom dijelu godine, a to je odvoženje kola punih žita s polja. Latinsko ime dobio je po caru Augustu, a u to vrijeme označavao je šesti mjesec u godini.

Posljednji je od tri ljetna mjeseca. Iako je vrlo sličan svom prethodniku, mjesecu srpnju, ipak je od njega malo manje topao.

Na vrijeme u kolovozu glavni utjecaj imaju Azorska anticiklona te ciklone sa Atlantika. Azorska anticiklona je nešto slabija, odnosno smještena je južnije nego u srpnju, čime su omogućeni češći prodori ciklona na područje Hrvatske koji zahvaćaju i obalne predjele.

Najsunčaniji i najtopliji dio kolovoza je prvih 10 dana što je nastavak stabilnog vremena iz srpnja.  Oko Velike Gospe (15. kolovoza) u prosjeku dolazi do jačeg prodora hladnijeg oceanskog zraka nad zagrijano kopno, koji nerijetko sa sobom donese i olujna nevremena s obilnom kišom i grmljavinom. Nakon toga završava najtopliji dio ljeta i počinju sve češća pogoršanja vremena. U drugom dijelu kolovoza dani su sve kraći, sunčanih sati je 10% manje nego u srpnju što uz češća naoblačenja i kišu rezultira nižom dnevnom temperaturom zraka u odnosu na prvi dio kolovoza.

Kolovoz spada u najsuše mjesece u godini, no kao direktna posljedica slabije anticiklone i čestih nailazaka ciklona, količina oborina se mijenja – u kontinentalnom dijelu ne značajno, no u nekim predjelima uz obalu gotovo se udvostruči u odnosu na srpanj.

Uz srpanj, i kolovoz je mjesec korištenja godišnjih odmora. Talijani u kolovozu imaju svoj ferragosto. Ako želite maksimalno uživati u suncu u vašem kolovoškom godišnjem odmoru, izaberite prvi dio mjeseca, kada je prema klimatološkim podacima veća vjerojatnost za sunčano i stabilno vrijeme. Važno je napomenuti da tijekom ljetnih mjeseci (lipanj-srpanj) more akumulira dovoljno sunčeve energije i zbog toga u kolovozu prosječna temperatura mora ima svoj godišnji maksimum, a iznosi oko 25°C na južnom Jadranu i koji stupanj manje na njegovom sjevernom dijelu.

 

Označena kao

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Pročitajte više

Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik