Koji su problemi i izazovi u upravljanju zaštićenim dijelovima prirode?

Autor: na 3. listopada 2018.

 

U Metkoviću je započeo trodnevni skup ravnatelja javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i područjima ekološke mreže.

Cilj Skupa je razmjena iskustava te detektiranje problema s kojima se Javne ustanove suočavaju. Tako će sudionici, između ostaloga razgovarati o budućnosti sektora zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, financiranju upravljanja područjima ekološke mreže te o pravilniku o postupku davanja koncesijskog odobrenja u zaštićenim područjima.

Skup je otvorio pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, Igor Kreitmeyer koji je istaknuo kako je u Republici Hrvatskoj potrebno raditi na balansu između zaštite prirode te poljoprivrede i turizma.

„Poljoprivreda i turizam su dva najveća pritiska na samu prirodu i okoliš. Oko 17 milijuna turista godišnje dođe u vrlo kratkom roku. Imamo izazov da taj turizam pretvorimo u jedan održivi turizam. Prepoznatljivost naše zemlje upravo jest u njezinim prirodnim vrijednostima te je mi moramo valorizirati. Dakle, prihode od turizma moramo vratiti u prirodu koja nam ih omogućava“, kazao je Kreitmeyer.

Proširenje zaštićenih područja 

Domaćin Skupa je Javna ustanova za upravljanje zaštićenih dijelova prirode na području Dubrovačko – neretvanske županije, koja upravlja sa 33 zaštićena područja, među kojima je i njih nekoliko u dolini Neretve.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice županijske Javne ustanove DNŽ Marijana Miljas Đuračić je kazala kako je upravo u tijeku prekategorizacija te proširenje nekih zaštićenih područja.

„U tijeku je izrada stručne podloge za proglašenja jezera Kuti u kategoriji posebnog ornitološkog rezervata. Također ide proširenje posebnog ihtiološko-ornitološkog rezervata područja jugoistočnog dijela Delte Neretve te se ide u prekategorizaciju sadašnjeg značajnoga krajobraza Modro oko i jezero Desne u kategoriju posebnog ornitološkog rezervata“, kazala je Miljas Đuračić.

Sudionici skupa će tijekom programa posjetiti i prirodne znamenitosti doline Neretve te neka od zaštićenih područja Dubrovačko – neretvanske županije.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik