Kako pravilno rezati masline?

Autor: na 26. ožujka 2018.

 

U organizaciji  Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe u Metkoviću je održana pokazna vježba rezidbe maslina.

Dolina Neretve je područje na kojem se poljoprivrednici već dugi niz godina bave uzgojem maslina, a rukovoditeljica  županijske podružnice savjetodavne službe, Ivana Tomac – Talajić je istaknula kako je radionica održana upravo zbog njihovih mnogobrojnih upita.

„Agrotehnička mjera rezidbe je jako važna jer mjerom rezidbe ustvari reguliramo rodnost. Određeno pravilo je da se maslina, a posebno na brdovitim terenima ne bih trebala rezati prije sredine ožujka zbog toga što posljednjih godina prava zima krene sredinom siječnja. Neki poljoprivrednici zbog uzgoja drugih kultura ipak krenu ranije s rezidbom. Mi im svakako preporučujemo da to ne rade zbog toga što svaka rezidba potiče biljku da izađe iz stanja mirovanja.  Kad biljka više ne spava, membrane se pune vodom i ona je podložna utjecaju niskih temperatura pri čemu može doći do smrzavanja. Tako je prošle godine, osim pucanja kore, došlo i do zaraze bakterijskim rakom“, kazala je Tomac – Talajić.

Pravilnu rezidbu poljoprivrednicima su demonstrirali agronomi i Frano Mihlinić i Ivo Batinović koji je istaknuo kako dobra rezidba osim doprinosa rodnosti, doprinosi i kvaliteti maslinova ulja.

„Osnovno pravilo u voćarskoj proizvodnji, pa tako i u maslinarskoj je da se stablo mora rezati svake godine.  Ukoliko to ne napravimo, može doći do smanjene rodnosti. Također, svjedoci smo da se u posljednjih 15 godina u dolini Neretve razvila proizvodnja maslinovog ulja.  Ljudi se trude koristiti nove tehnologije i slušaju savjete, a time imaju i kvalitetnije ulje. Većina ulja su ulja visoke kvalitete i to je dobar pokazatelj da se dobro radi“, kazao je Batinović.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik