Još nekoliko godina do potpunog sređivanja zemljišno knjižnog stanja u Metkoviću

Autor: na 14. rujna 2018.

 

U katastarskoj općini Metković  još nije sređeno zemljišno knjižno stanje, istaknuto je to jučer na operativnom sastanku u Opuzenu, održanom povodom obilježavanja dvadeset godina od pokretanja inicijative za provedbom katastarskih izmjera i obnovom zemljišnih knjiga u dolini Neretve.

Na sastanku kojem su uz organizatore,  Državnu Geodetsku upravu sudjelovali i predstavnici Sabora, gradova i općina doline Neretve  prikazan je pregled dosad obavljenih poslova.

Istaknuto  da  su u dolini Neretve obavljene i trenutno se obavljaju brojne aktivnosti u cilju sređivanja evidencije katastra i zemljišnih knjiga.  Katastarska izmjera i elaborati izmjere dovršeni su za cijelo područje doline Neretve, a ukupnom geodetskom izmjerom obuhvaćeno je preko 18 tisuća hektara, pri čemu vrijednost radova prelazi 56 milijuna kuna.

Ravnatelj Državne Geodetske uprave,  Damir Šantek istaknuo je da je to jedan dugotrajan proces od strateškog interesa.

„Katastarskom izmjerom se snimi stvarno stanje na terenu i svatko tko koristi zemlju, ima kuću ili okućnicu dobije sređene imovinsko – pravne odnose, a svi investitori koji dolaze na to područje imaju riješene papire, znaju točnu površinu te zemlje te znaju s čim raspolažu. Nakon toga, jedinice lokalne samouprave imaju poticaj za zapošljavanje. Mi sada idemo na višegodišnji program uređena cijele Hrvatske, na način da više nećemo mjeriti šume ili brda, već idemo na mjerenje građevinskih područja gdje će investitori dolaziti, a s tim će cijela zajednica imati korist“, kazao je Šantek.

U Metkoviću 12 tisuća čestica

U katastarskoj općini Metković obavljena  je  katastarska izmjera, a u tijeku je izlaganje na javni uvid s istovremenom obnovom zemljišne knjige. Nakon završetka javnog uvida,  zemljišna knjiga i katastarski operat s jedinstvenim podacima stavit će se  u službenu uporabu.

„Metković ima 12 tisuća čestica i ovom dinamikom, postupak obnove će bit gotov za 4 ili 5 godina. Na današnjem sastanku, čuli smo inicijativu da gradovi plate referente koji će ubrzati postupak. Tu Grad Metković stoji na raspolaganju jer znam da je sređeno imovinsko – pravno stanje najvažnije. Grad koji nema sređene vlasničke odnose, ne može konkurirati ni u privlačenju investitora”, kazao je gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik