Jorgovan – čaroban, mirisan, jestiv i koristan

Autor: na 11. travnja 2017.

 

Postoji li uopće osoba za koju možemo reći da ne voli jorgovan? Ako i postoji tada se zasigurno radi o manjem broju ljudi, koji jednostavno nisu uspjeli shvatiti čaroliju koju taj cvijet pruža. Predivnog izgleda, sa cvjetovima koji su izuzeto mirisni – miris je jako opojan i ugodan, vraća u djetinjstvo.

Jorgovan se na latinskom zove Syringa vulgaris, a ime je dobio po grčkoj riječi syrnix, što znači lula, zato što je njegovo drvo vrlo cijenjena sirovina za izradu tog pušačkog rekvizita.

Stanište jorgovana je Balkanski poluotok, s kojeg se proširio svuda po Europi, tako da je originalno biljka naših prostora. Kao eterično ulje, jorgovan potiče razvoj mašte i intuicije, vizualizaciju i razigran životni stav. Ako nam je prošlost bila teška, pomaže da se ti događaji sagledaju sa suosjećanjem i da se razumije njihov dublji smisao.

Cvjetovi jorgovana mogu se jesti sirovi, dakako u manjim količini, jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta. Najpoznatije je jelo kad se umoče u tijesto za palačinke i prže u ulju. Također su izvrstan dodatak proljetnim miješanim cvjetnim salatama od samoniklog jestivog bilja. Drvo jorgovana koristi se za graviranje, glazbene instrumente,drške noževa itd.

Kako god, ako nikako drugačije, stavite ga u svoju vazu i poboljšajte svoje raspoloženje.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik