Jegulja i ove godine povezala Neretvane

Autor: na 18. studenoga 2017.

 

Ljubitelji jegulje ovoga su vikenda došli na svoje. Razlog je gastronomska manifestacija Dani jegulje u Neretvi koja je treću godinu zaredom na jednom mjestu okupila ugostitelje, vinare, OPG-ove i ribare.

Manifestaciju organizira opuzenska udruga Maškadur, a sve s ciljem promocije jegulje kao gastronomske baštine ovoga kraja te razvijanja svijesti kod ljudi o nekontroliranom izlovu koji je jedan od razloga opadanja njezine populacije. Zbog toga je manifestacija ove godine započela u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen edukativnom radionicom o važnosti jegulje za neretvanski kraj na kojoj su istaknuti trenutni problemi te potencijali jegulje u budućnosti.

„Sve je započelo prije četiri godine kada smo u obitelji razgovarali o jegulji i odlučili je popularizirati. Svjesni smo da jegulje više nema kao prije. Ali ono što možemo napraviti je ne dopustiti da je u budućnosti bude manje nego danas.  Zbog toga se trudimo educirati i one najmlađe kako bi imali svijet o važnosti jegulje za naš kraj. Osim u Opuzenu, radionicu za najmlađe imali smo i u Prirodoslovnom muzeju Metković u kojem je otvorena i izložba o jegulji. Naravno, cilj nam je od prvog dana da se udruže ribari, ugostitelji i OPG – ovi i nadamo se da će ova manifestacija svake godine postajati brojčano veća“, kazala je predsjednica udruge Maškadur, Monika Prović.

Sajam neretvanskih delicija

Središnji dio manifestacije bio je Sajam neretvanskih delicija danas na Trgu kralja Tomislava u Opuzenu na kojem su se predstavili neretvanski  vinari i proizvođači džemova, agruma, tradicijskih slastica te rukotvorina, a dio prikupljenih sredstava od prodaje proizvoda namijenjen je potrebitima s područja Neretve. U sklopu programa održan je i kulinarski show na kojem su sudjelovali kuhari Hrvoje Zirojević, Damir Šarić, Lucija Tomašić te udruga Pivčeva kala.

Osim domaćih, sajmu su prisustvovali i posjetitelji iz susjednih županija te iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Sajam neretvanskih delicija nastavit će se i sutra od 10 do 13 sati, a tijekom cijele manifestacije posjetitelji sedam neretvanskim restorana mogu kušati delicije jegulje po promotivnim cijenama.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik