Izložba „Fosilni zapisi iz doba korone“ Lajle Volarević postavljena u Prirodoslovnom muzeju

Autor: na 18. svibnja 2020.

 

Povodom Međunarodnoga dana muzeja, u Prirodoslovnom muzeju Metković od danas je otvorena izložba „Fosilni zapisi iz doba korone“, autorice, umirovljene profesorice likovnoga odgoja, Lajle Volarević.

Fosili su sačuvani ostaci ili tragovi drevnih životinja, biljaka ili drugih organizama. Čitava tijela biljaka, ptica i ostalih životinja fosilizirana su u razdobljima od nekoliko tisuća godina. Povremeno su i otisci stopala, tragovi, staze i čak jazbine pronađeni u obliku fosila, a svi fosili i njihov položaj u fosilnim stijenama naziva se “fosilni zapis”.

Profesorica Volarević je u doba socijalne izolacije, ostavila svoje tragove u vremenu izrađujući nakit, svojevrsne „fosilne zapise“.

Poput blagoga melema, autorica omekšava tvrde i ojačava omekšale dijelove materijala, dajući im elastičnost i dubinu, otkriva nam skrivenu ljepotu u malim stvarima, imajući tu sklonost koja nam omogućuje da cijenimo tajnu ljepote u teškim trenucima. Kroz hladan kontrast srebrenoga sjaja i crnila okvira, koji podsjećaju na mističan i zagonetan karakter noći, ponegdje tek proplamsaju kapljice boje. Ogoljela ljepota u krajnjoj jednostavnosti, atmosfera vremena, „fosilni zapis“ jedne izolacije.

Izložba se u prostorijama Muzeja može pogledati, svakim radnim danom  od 10 do 16 sati, a web katalog iste postavljen je i na web stranicu Muzeja.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik