• Nekategorizirano

Izložba „Forum Naronitanum“ za deset godina rada Arheološkog muzeja Narona

Autor: na 23. studenoga 2016.

U Arheološkom muzeju Narona u Vidu otvorena je izložba pod nazivom „Forum Naronitanum“, autora Tonija Glučine i Miroslave Topić.

Ovom izložbom predstavljeni su rezultati arheološkog istraživanja na lokalitetima Forum i Gornje njive u Vidu, provedenog pod vodstvom prof. dr. Emilija Marina koje je u konačnici i dovelo do osnivanja muzeja.

Postav izložbe, osim keramičkih, staklenih, koštanih i metalnih predmeta iz rimskog kasnorepublikanskog razdoblja  čini i nekoliko predmeta iz starohrvatskog doba. Autorica izložbe, Miroslava Topić istaknula je kako su ovi nalazi prva potvrda starohrvatskog kulturalnog identiteta u Naroni.

„Ulomak ostruge, garnitura za kopčanje ostruge, koplje, keramika te novčić iz razdoblja kneza Domagoja koji je prof. Marin pronašao kod crkve sv. Vida dokaz su da kasnija Narona nije nastala nakon nestanka tog antičkog grada nego da je ovdje postojao kontinuitet života“, kazala je Topić te istaknula kako su posebnost izložbe fotografije nastale tijekom istraživanja, crteži predmeta te videoprojekcija.

Izložba će biti otvorena do 17. siječnja, a ravnatelj Arheološkog muzeja Narona, Toni Glučina je najavio i predstavljanje istoimene monografije.

„Monografija je rezultat jedne velike priče i arheološkog istraživanja provedenog u razdoblju od 1993. do 2001. godine. U sklopu aktivnosti obilježavanja desete obljetnice rada Muzeja kao samostalne institucije bit će predstavljena 16. siječnja“, rekao je Glučina.

Nakon Vida, ova izložba će biti postavljena u Muzeju Grada Splita, Arheološkom muzeju u Zadru, Arheološkom muzeju u Zagrebu, Arheološkom muzeju Istre u Puli te Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci.

Forum NaronitanumForum Naronitanum

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik