I Rujnica krije Congeriu kusceri

Autor: na 9. svibnja 2017.

 

Djelatnici Instituta Ruđer Bošković te članovi Hrvatskog biospeleološkog društva i udruge Baštinik, završili su višednevno  biospeleološko istraživanje Tomine jame u Krvavcu.

Jama, dubine 60-ak metara, otkrivena je prošle godine prilikom rada na terenu, u sklopu izrade katastra speleoloških objekata doline Neretve, a ime je dobila po mještaninu koji je ukazao na nju.

Predsjednik udruge Baštinik Markica Vuica je kazao da se ove godine pristupilo malo detaljnijem istraživanju pri čemu  je otkriven  niz zanimljivosti.

„Jama je jedinstveni objekat u dolini Neretve jer je ovo jama anhialina, u kojoj osim slatke vode, imamo i more. Nalazi faune koja je zatečena ukazuju na neka nova otkrića te nove vrste. Određeni broj uzoraka je već otišao na analizu,a rezultati će biti poznati uskoro“, kazao je Vuica.

Tijekom  istraživanja Tomine jame u Krvavcu,  locirane su i nove jame u Matijevićima. U  jednoj  od njih istraživači su promašli i malu koloniju školjke Congeria kusceri.  Nakon Jame u Predolcu ovo je prvo nalazište tog tercijarnog relikta na desnoj strani  Neretve.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik