Hrvatski biskupi donijeli mjere vezane uz ukidanje vjerskih okupljanja

Autor: na 18. ožujka 2020.

Nakon odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o oštrijim mjerama socijalnog distanciranja u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa kojom se, između ostaloga, ukidaju sva vjerska okupljanja, Hrvatska biskupska konferencija je donijela privremene mjere u svrhu suzbijanja bolesti koje stupaju na snagu od petka, 20. ožujka.

Tako se sve svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

Svećenici će slaviti svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a vjernici u Hrvatskoj su do opoziva mjera oslobođeni obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Vjernici ovu obvezu mogu zamjeniti molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava, te će se primati duhovna pričest.

Crkve će tijekom trajanja epidemije biti otvorene isključivo za osobnu molitvu zdravih vjernika, te u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba, pazeći da razmak među njima bude bar dva metra. Također, crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji, a sprovodi su dopušteni uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija, a na sprovodu će moći biti samo uža rodbina preminuloga, a mise za pokojne bit će slavljene tek nakon ukidanja ovih mjera.

Bolnički kapelani i svećenici u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute za prevenciju infekcija.

Također, vjernici se nad/biskupijskim, župnim i drugim crkvenim uredima te crkveni arhivima mogu obratiti isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.

Katolički odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, a u crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba trebaju se ograničiti izlasci i kontakti  s posjetiteljima izvana.

Hrvatski biskupi su, također, podsjetili vjernike da je kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa.

Izvor: hbk.hr

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik