Hrvatske autoceste krenule u realizaciju autoceste od čvora Metković prema Dubrovniku

Autor: na 3. srpnja 2019.

Hrvatske autoceste su, na osnovi Vladina zaključka, krenule u realizaciju projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do grada Dubrovnika, piše Jutarnji list.

HAC je objavio natječaj za izradu studijskih dokumenata koji obuhvaćaju i izradu idejnog rješenja s procjenama troškova gradnje i izradu prometnog modela.

Trasa autoceste prema Pelješkom mostu počela bi kod čvora Metković, a završila kod čvora Duboka. Dužina trase je 18,4 kilometra te bi na njoj, zbog zahtjevnog terena trebalo sagraditi deset raznih objekata ukupne dužine 9,5 kilometara. Najduži tuneli bili bi Ježevac od 3290 metara i tunel Rujnica u dužini od 1000 metara. Projektom je predviđen i novi most preko Neretve dužine 1540 metara. Ukoliko bi se gradio puni profil autoceste, vrijednost projekta iznosila bi 2,3 milijarde kuna.

Nakon završetka autoceste u čvoru Duboka, počela bi nova državna cesta koja bi se spuštala na Pelješki most i prolazila preko poluotoka. Riječ je o cesti u dužini od 32 kilometra za čije su izvođače natječaji još u tijeku. Ona bi stala u čvoru Doli gdje bi počela autocesta prema Dubrovniku u dužini od 28,6 kilometara, vrijednosti 3,7 milijardi kuna bez PDV-a.

Rok za izradu studijskih dokumenata je devet mjeseci te će Vlada nakon toga donijeti odluku hoće li se dionica autoceste prema Dubrovniku nastaviti graditi. Najraniji mogući početak gradnje dionice predviđen je za kraj 2022.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik