• Nekategorizirano

HEP štiti sovu ušaru

Autor: na 9. siječnja 2016.

S ciljem zaštite sove ušare Hrvatska Elektroprivreda, na inicijativu suradnika Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Bariše Ilića, zaštitila je 15-ak stupova dalekovoda na dijelu od Komina do ušća Neretve.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERANekada je dolina Neretve bila blagoslovljena ptičjim svijetom, no danas je ptica na tom području sve manje, a ove koje su još uvijek tamo potrebno je zaštititi. Naime, ptice bez problema mogu sjediti na visokonaponskim vodičima dalekovoda, jer im je tijelo na istome potencijalu. Ali problem nastaje kada veće ptice, a u Neretvi su to grabljivice poput ušara, slete na stupove manjih dalekovoda na kojima je manji razmak između metalne konstrukcije i vodiča. Prilikom uzlijetanja potpuno rašire krila kojima dotaknu vodič pod naponom i tako stradaju.

Ilić je već od 2011. godine, ponukan nesretnim slučajevima ušara, aktivan u obilascima terena i bilježenjem stupova na kojem su  ptice stradale. Iz HEP-a su ga, nakon nekoliko apela za pomoć, obavijestili da su pokrenuli nabavu materijala koji je potreban za zaštitu dalekovoda. Krajem desetog mjeseca ove godine, uz suradnju Bariše Ilića suradnika Zavoda za ornitologiju iz Ornitološkog društva Brkata sjenica, zaštitili 15-ak stupova.

HEP planira zaštititi još dalekovoda na tom dijelu, što je jedinstven primjer u Hrvatskoj.

Foto: Brkata Sjenica


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik