Gradski proračun za iduću godinu 91,5 milijuna kuna – ulagat će se u infrastrukturu i socijalne programe

Autor: na 19. prosinca 2019.

Gradski vijećnici sinoć su usvojili proračun Grada Metkovića za 2020. godinu koji iznosi 91,5 milijun kuna. Projekcija proračuna za 2021. godinu je 85 milijuna kuna, a za 2022., 86,7 milijuna kuna.

Iz proračuna za 2019. ostvaren je višak prihoda od oko 9 milijuna kuna, a planirana sredstva za iduću godinu raspodijelit će se ponajviše na projekte gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture među kojima su izgradnja Ulice Alojzija Stepinca i Jadranske ulice, rekonstrukcija odlagališta otpada na Dubravici, ulaganje u Poslovnu zonu Dubravica, rekonstrukcija dijela prizemlja dječjeg vrtića u Vidu, spajanje Ulice Ante Starčevića s Trgom Franje Tudžmana i ulicom Mobine, uređenje male tržnice, nadogradnja Dječjeg vrtića Radost, sanacija Ulice Ante Starčevića te dovršavanje energetske obnove Sportske dvorane.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je da je proračun Grada Metkovića za iduću godinu do sada najviši.

„Proračun je gotovo desetak milijuna kuna veći od prošlogodišnjeg. Ove godine ćemo puno toga graditi. Ponosan sam na spajanje Jadranske ulice s ulicom Put Narone. To je projekt koji se nije uspio realizirati 40 godina. Dobili smo građevinsku dozvolu i sljedeće godine krećemo s radovima. Projekt je vrijedan gotovo 4 milijuna kuna, a već smo ranije potrošili 1,5 milijuna kuna na otkup zemljišta. Posebno sam ponosan i na socijalne programe za koje smo izdvojili velike iznose. Za darove za novorođenčad smo izdvojili gotovo 800 tisuća kuna, dijelimo božićnice i stipendije od 1200 kuna. Dakle, ovo je jedan razvojni, ali i socijalni proračun“, rekao je Milan

Također, grad će i iduće godine pružati pomoć socijalno ugroženim građanima,  te pružati financijsku potporu poljoprivrednicima i poduzetnicima.

Amandmani oporbe nisu prihvaćeni

Vijećnici Mosta imali su 11 amandmana na proračun, koji su se, između ostalog, odnosili na preinaku rubnika za potrebe osoba s invaliditetom na desnoj strani grada, mjesečni dodatak osobama s invaliditetom, naknadu osobama koje imaju status njegovatelja, fond za djecu s težim tjelesnim oštećenjima i težim smetnjama u razvoju i sufinanciranje troškova obiteljima s troje i više djece. Amandmani  nisu bili prihvaćeni.

„Očekivali smo da amandmani, kao i svake godine, neće biti prihvaćeni. Našim prijedlozima smo htjeli pomoći isključivo onima kojima je to najviše potrebno, socijalno ugroženima i kulturi, to jest, onim granama koji sami ne mogu uprihodovati značajnija primanja. Gradi se aktivno, ali na kraju nećemo imati kome ostaviti ovaj grad. Čak ni na natječaju za odgajateljice nije bilo dovoljno zainteresiranih. Mislimo da treba ulagati u nova znanja i da grad treba poticati poduzetništvo na drugi način nego što sad potiče. Predlagali smo, na primjer, da se ukine prirez u Metkoviću jer bi to pomoglo obrtnicima“, rekla je“  Katarina Taslak, vijećnica Mosta,

Trenutni prirez u Metkoviću je 10%, dok će se on u 2020., kako je izglasano na Gradskom vijeću, smanjiti na 8%.

Vijećnici Mosta nisu prihvatili proračun, dok su za njega glasovali vijećnici HDZ-a, vijećnik koalicije SDP-HSU Siniša Bebić i nezavisni vijećnik Stipe Gabrić Jambo, koji je ipak izrazio nezadovoljstvo s odlukom o financiranju političkih stranaka i vijećničkih naknada.

„Proračun je dobar i planira se izvršenje puno projekata. Vidi se da se radi, socijalan je, razvojni, gospodarski. Unatoč tome imao sam i puno primjedbi, ali sve da Metković bude bolji. Što se tiče naknada političkim strankama, smatram da je 790 kuna sramotno za godinu dana“, rekao je Gabri.

Na Sjednici gradskog vijeća je, također, donesena odluka o ukidanju poreza na potrošnju i porez na kuće za odmor, a prihvaćen je i plan razvoja sustava civilne zaštite.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik