Gradski proračun za 2018. uvećan za 19 milijuna kuna

Autor: na 21. prosinca 2017.

 

Gradsko vijeće grada Metkovića usvojilo je proračun za 2018. godinu u iznosu od 49 milijuna kuna. Temeljem odredbi novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave ovogodišnji proračun uvećan je za 19 milijuna kuna, a uz vijećnike HDZ – a, podržali su ga nezavisni vijećnici, te SDP – ov Krešimir Kuran.

Gradonačelnik Dalibor Milan istaknuo je kako proračun obuhvaća niz socijalnih i kapitalnih projekata koji su usmjereni na dobrobit građana Metkovića.

„Proračun smo planirali konzervativno i ostat će još 2 – 3 milijuna kuna za izmjene i dopune. Prvenstveno uključuje niz socijalnih mjera. Za početak, svjesni smo da su umirovljenici jedna od najugroženijih skupina, tako da ćemo našim sugrađanima isplatiti jednokratnu novčanu pomoć od 300 kn u obliku božićnice. U ovu mjeru bit će uključeno oko 600 umirovljenika s mirovinom do 1500 kn. Također, sufinancirat ćemo udžbenike od 2 – 4 razreda a povećali smo i broj stipendija koje će se isplaćivati u ukupnom iznosu od 200 tisuća kuna. Jedna od pronatalitetnih mjera je i dar za svu novorođenu djecu. Tako ćemo za prvo dijete davati 1000, za drugo 1200, za treće  1400, a za četvrto i za svako sljedeće po 2000 kn. Smanjili smo i učešće roditelja u cijeni Dječjeg vrtića koja će za 10 – satni program biti manja za 150, a za 5 – satni program za 100 kn. Što se tiče građenja, brojni projekti su u planu, a za njega smo predvidjeli povećanje od 14 milijuna kuna“ kazao je Milan.

Amandmani odbijeni

Proračun nisu podržali vijećnici Mosta-a čijih je 7 amandmana redom odbijeno. Vijećnica Katarina Ujdur je istaknula kako su bez obzira na povećanje proračuna neke stavke ostale na istoj razini.

„Imali smo neke prijedloge koji bi konkretno pomogli našim sugrađanima. Tražili smo ukidanje prireza od 10% za Grad Metković. Ukoliko se ukine milijun kuna prireza, grad to neće osjetiti, a obrtnicima će značiti. Tražili smo također veće stavke za povećanje sufinanciranja cijene vrtića. Međutim, gradonačelnik je odbio amandamane i smatram da nije bilo razloga prihvatiti proračun koji je nekreativan“, kazala je Ujdur.

Iako ni amandmani koalicije SDP – HSU nisu usvojeni, vijećnik Krešimir Kuran je podržao proračun.

„Iako ovi amandmani nisu prošli, u proračun je uvršteno 5 od 7 naših prijedloga koje smo još prije iznijeli. Također, dobili smo i obećanje od gradonačelnika da će naši amandmani biti uvršteni rebalansom proračuna“, kazao je Kuran.

Nezavisni vijećnik Stipo Gabrić Jambo izrazio je zadovoljstvo proračunom.

„Proračun je dobar, socijalan, razvojan i uključio je sve skupine u društvu. Nakon 4 godine stagnacije ponovno se počelo radit u Metkoviću. Možda bi neke stavke napravio drugačije ali s ovim sam zadovoljan i zato sam ga podržao“, kazao je Gabrić.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik