Građani prosvjedovali na novom graničnom prijelazu Metković

Autor: na 19. studenoga 2017.

 

Na novoizgrađenom Međunarodnom prijelazu Metković u Doljanima danas je održan mirni prosvjed građana kojeg je organizirala neformalna građanska inicijativa, okupljena oko stanovnika Ulice Stjepana Radića.

Iako se na moguće prometne gužve upozorava još od listopada 2015. godine, kada je započela njegova gradnja, prijelaz je formalno udovoljio svim propisima i prošlog je četvrtka bez najave pušten u promet.

Predstavnici građanske inicijative danas su ukazali kako je ovaj granični prijelaz, problem ne samo stanovnika ulice Stjepana Radića, već i svih građana Metkovića. Prometni kolaps će, ističu, nastati, već tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, a s dolaskom turističke sezone, problemi će nastajati i na mostu prilikom prelaska s jedne na drugu stranu Metkovića te u centru, gdje su gužve već pojačane.

Rješenje u otkupu kuća

Predstavnik građanske inicijative i organizator prosvjeda Branko Kaleb, jedino moguće rješenje vidi u otkupu preostalih 15 – ak kuća.

„Žao mi je što se današnjem prosvjedu nije odazvalo više ljudi iz ostalih dijelova grada. Mislim da trenutno nisu ni svjesni prometnog kolapsa koji će se dogoditi u gradu. Nama je život ovdje već otežan. Nismo mogli normalno funkcionirati ni kada je prijelaz bio dolje, a teško je i zamisliti što će biti sada. Prijelaz je i tehnički neadekvatan i nikada nije smio biti otvoren. Mi jednostavno ne želimo više doživljavati neugodnosti i jedino rješenje vidimo u otkupu preostalih kuća, a posebice onih koje se trenutno nalaze na „ničijoj zemlji“. Tako bi se mogle izgraditi još minimalno dvije prometne trake koje su neophodne”, kazao je Kaleb.

Među kućama koje su ostale između dva prijelaza je i kuća Srećka Jeramaza koji ističe kako će svoje probleme pokušati iznijeti i predstavnicima Europske komisije koji krajem studenoga dolaze u kontrolu prijelaza.

„Iza graničnog prijelaza je ostalo 8 objekata. S obzirom da se nalazimo između dva prijelaza, gdje god da pođemo moramo pokazivati osobnu, a s dolaskom većih prometnih gužvi nećemo više moći obavljati svakodnevne poslove. Voljeli bismo kad bi imali priliku upoznati Europsku komisiju sa našim prijelazom i doista se nadamo da ćemo biti obaviješteni o njihovom dolasku. Od rješenja naših problema nećemo odustati, a nakon prosvjeda ćemo vidjeti hoće li se odazvati nadležne službe te nakon toga odlučiti o daljnjim koracima“, kazao je Jeramaz.

Građanska inicijativa traži podršku gradske vlasti i građana

Prosvjedu su nazočili i predstavnici bivše gradske vlasti, Božo Petrov i Nikola Grmoja. Petrov, koji je u vrijeme početka gradnje prijelaza bio gradonačelnik, ističe kako su od prvog trenutka upozoravali na njegovu neadekvatnost i probleme koje će donijeti građanima.

„Već od 2013. godine kad se krenulo ozbiljnije u ovu investiciju, slali smo dopise, tražili sastanke te upozoravali Ministarstvo financija u čijoj je nadležnosti bio projekt. Upozoravali smo da prijelaz neće funkcionirati na održiv način te da će u konačnici doći do takvog zastoja da će biti blokiran jedini most kojeg imamo. Na sastanku s predstavnicima Ministarstva financija već tada sam predložio da se prijelaz jednostavno pomakne 100 – 150 m naprijed gdje postoji mogućnost proširenja s trećom trakom, a kasnije smo predlagali da se otkupe sve kuće. Oni su se jednostavno oglušili na te prijedloge. Kasnije su nam još poslali i zahtjev za izvlaštenje jedne gradske nekretnine na prostoru novog graničnog prijelaza za 0 kuna te ovrhu zbog naslijeđenih gradskih dugova koju smo kasnije ugovorom kompenzirali. Bez obzira na to, mi i dalje nismo dopuštali da se ovaj prijelaz dobije uporabnu dozvolu te da se otvori“, naglasio je Petrov.

Iako je aktualni gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan nekoliko puta javno istaknuo kako prijelaz smatra neadekvatnim, na prosvjedu nije sudjelovao.

Ipak, stanovnici ulice Stjepana Radića naglašavaju kako u daljnjoj borbi očekuju podršku, kako gradske vlasti, tako i ostalih građana Metkovića, a s ciljem rješenja svog problema i normalnog života, spremni su podignuti i tužbu na Europskom sudu za ljudska prava, u čemu ističu, imaju i podršku predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik