Za građane Opuzena i oporbu jaslice su potreba, a za gradonačelnika velika investicija

Autor: na 26. siječnja 2018.

 

Posljednjih mjeseci u Opuzenu je aktualno pitanje nedostatka jaslica. Tridesetak mladih obitelji žale se kako nemaju gdje zbrinuti djecu dok su na radnom mjestu, zbog čega su primorani plaćati dadilje čije usluge stoje i do 2 tisuće kuna mjesečno.

Iako je gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Ivom Mihaljevićem obećala da će u proračun za 2018. godinu uvrstiti sredstva za rad jaslica, izvjesno je kako 100 tisuća kuna kojima se predviđa uređenje prostora Dječjeg vrtića Opuzen, nisu dostatne za opremanje i rad grupa u kojima bi bili smješteni oni najmlađi.

Gradonačelnik Mihaljević  kazao je kako gradska vlast ne bježi od rješenja ovog problema, ali da je trenutno potrebno ustvrditi stvarne potrebe za izgradnjom jaslica.

„Radimo ozbiljno istraživanje o stvarnim potrebama za jaslicama. Jedno je kad ljudi kažu da bi podržali jaslice, a drugo je hoće li im one biti stvarno potrebne. Moram naglasiti da je Opuzen prije nekoliko godina imao jaslice koje su upravo zbog malog broja korisnika ukinute, dakle bile su neisplative. To je veliki investicijski projekt u sklopu kojeg moramo osigurati adekvatan prostor te pronaći rješenje za plaće djelatnika na koje bi godišnje odlazilo od 450 do 500 tisuća kuna“, kazao je Mihaljević te dodao da traže i alternativna rješenja.

„Mi pomno pratimo situaciju i ukoliko se utvrdi da jaslice nisu potrebne zbog malog broja korisnika,sagledat ćemo neke druge oblike pomoći roditeljima u financijskom smislu. Dakle, riješit ćemo ovu situaciju na najbolji način“, ističe Mihaljević.

Različiti financijski izvori 

Građane Opuzena podržali su i oporbeni vijećnici. Ivan Mataga, vijećnik iz redova Mosta nezavisnih lista ističe kako je svjestan da su za izgradnju i rad jaslica potrebna velika financijska sredstva. Međutim, naglašava kako grad trenutno ima određene izvore financiranja pomoću kojih bi mogao barem pokrenuti projekt.

„Svjesni smo da je to veliki investicijski projekt. Međutim, s obzirom  na promjenu Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, povećane su i  financijske mogućnosti istih. Također, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku provodi pronatalitetnu politiku kojima se sufinanciraju upravo projekti izgradnje dječjih vrtića i jaslica.  Slažem se da je potrebno okupiti zainteresirane obitelji i pronaći adekvatan prostor. Mi smo gradskoj vlasti ukazali na nekoliko potencijalnih lokacija, a po našim izračunima, ponajbolja lokacija je iza samog Dječjeg vrtića, te želimo da se barem pokrene proces ishođenja lokacijske dozvole. Dakle, svjestan sam da je to skup investicijski projekt, ali moramo gledati dugoročno. Treba početi raditi na rješenju ovog problema, jer ako u startu gledamo da je nešto velik projekt, niti jedan nećemo realizirati, kazao je Mataga.

 

Označena kao

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik