Grad Metković prihvatio prijedlog po kojem neće trebati propusnice u dolini Neretve

Autor: na 20. travnja 2020.

 

U ponoć je stupila na snagu izmjena odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka.

Tom odlukom, unutar većine hrvatskih županija može se kretati bez e-propusnica. No unutar Dubrovačko-neretvanske županije još je na snazi stari režim. Naime, županijski stožer za civilnu zaštitu uputio je prijedlog svim jedinicama lokalne samouprave da se Dubrovačko- neretvanska županija podijeli na 3 zone. Prema tom prijedlogu, jedna zona bi bila dolina Neretve, druga otoci i Pelješac, a treća područje Grada Dubrovnika. Ukoliko jedinice lokalne samouprave pristanu na ovaj prijedlog, županijski stožer ga mora poslati, na odobravanje i Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu.

Gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan istaknuo je kako se Grad pozitivno očitovao na ovaj prijedlog.

„Podjela županije u  3 zone donesena je temeljem procjene epidemiologa. Mi smo zaprimili prijedlog jučer i odgovorili smo pozitivno. Dakle, slažemo se s tim da dolina Neretve bude jedna zona. Koliko je meni poznato, pozitivno su se očitovale i ostale jedinice lokalne samouprave na području doline Neretve. Jutros sam se čuo s načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite, Joškom Cebalom. Oni će prijedlog Nacionalnom stožeru dostaviti danas koji će donijeti odluku i očekujem sutra ili najkasnije prekosutra, da više neće trebati e-propusnica u dolini Neretve“, kazao je Milan.

Milan je komentirao i prve slučajeve zaraze koronavirusom u Metkoviću koji su zabilježeni proteklog vikenda. U dva od tri slučaja riječ je o djelatnicama Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju, koje su, zajedno s još nekoliko zaposlenika preventivno testirane zbog povratka na posao na kojemu su zadnji put bile 3. I 5. travnja. Nakon što su se njihovi testovi pokazali pozitivnima, preventivno su testirani i ostali djelatnici te svi štićenici Doma, a svih 59 nalaza se pokazalo negativnima.

„Na sreću, tako je ovaj dom zaista pošteđen pošasti koja je ovih dana stigla u Metković. Ovdje bi se posebno zahvalio ravnateljici, Vjekoslavi Soldo, koja je zaista odlično reagirala u ovoj situaciji. Zahvalio bi se i ravnatelju Doma zdravlja Metković, našim vatrogascima i epidemiolozima koji su postupili onako kako treba postupiti. Virus je došao i u naš grad. Ne želim stvarati paniku, ali još jednom želim pozvati sve naše sugrađane da se pridržavaju uputa. Moramo smanjiti druženja i kontakte jer samo odgovornim ponašanjem možemo pobijediti ovu pandemiju.  Također, zamolio bi sve da se nitko ne stigmatizira i da se ne osuđuju naši sugrađani. Svima nama se može dogoditi da se zarazimo. Baš zato moramo biti homogeni i nadati se što boljem ishodu“, kazao je Milan.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik