Grad Metković otpisuje dugove blokiranih građana u iznosu do 10 tisuća kuna

Autor: na 20. rujna 2018.

 

Gradski vijećnici jučer su usvojili prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Metkovića  za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja u kojemu je ostvaren višak prihoda u iznosu od gotovo 4 milijuna kuna.

Naime, ukupni prihodi i primitci do 30. lipnja iznose 25 milijuna i 800 tisuća kuna što je 30 % godišnjeg plana, a rashodi i izdaci 21 milijun i 800 tisuća kuna.

„Mislim da svi projekti idu prema očekivanjima. Izvršeno je nešto više od 30% onoga što je bilo u planu jer je upravo sada u tijeku realizacija najvećih projekata. Dakle, riječ je o cjelokupnoj infrastrukturi za gospodarenje otpadom, Sportskoj dvorani i još brojnim projektima koji će se realizirati do kraja godine“, kazao je gradonačelnik Dalibor Milan.

Otpis duga fizičkim osobama 

Na sjednici je usvojena i Odluka o otpisu dugova fizičkim osobama prema Gradu Metkoviću i gradskim tvrtkama u iznosu do 10 tisuća kuna.

Riječ je o primjeni Zakona koji je donio Sabor na prijedlog Vlade RH i koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018.

Zahtjev za otpis duga dužnik može podnijeti isključivo za dospjeli dug koji čine glavnica duga i trošak te pripadajuće kamate, a za koji se na dan 31. prosinca 2017. godine provodila ovrha na novčanim sredstvima po računima dužnika i koja se na dan stupanja na snagu Zakona još uvijek provodi.

„Nismo samo mi kao Grad donijeli ovu odluku, već i gradska poduzeća koja će prilikom otpisa imati kriterije socijalnog i imovinskog stanja dužnika. Nisu svi u istoj financijskoj situaciji te postoji velik broj ljudi koji mogu platiti te dugove, a ne plaćaju ih. Zbog toga nije u redu da se prilikom otpisa generalizira“, kazao je Milan.

Iako je vijećnica MOST- a, Katarina Taslak još na prošloj sjednici željela na dnevni red uvrstiti točku o prijedlogu Odluke o otpisu dugova, vijećnici MOST- a su prilikom glasanja ostali suzdržani.

„Mislim da je ova odluka donesena reda radi. Gradsko vijeće je trebalo donijeti odluku da se svim fizičkim osobama automatski otpisuju dugovi, a ne da građani moraju dolaziti u grad potpisivati formulare jer je ljudima već dosta papirologije. Također, trgovačka društva sama donose odluku, što nije dobro“, kazala je Taslak.

Zahtjev za otpis duga podnosi se putem pošte ili osobno Gradu Metkoviću, s rokom od 30 dana.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik