Gimnazija Metković službeno Škola ambasador Europskog parlamenta

Autor: na 15. rujna 2017.

 

Gimnaziji Metković danas je svečano dodijeljena Plaketa Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, kojom je i službeno stekla status Škole ambasadora Europskog parlamenta.  U nazočnosti brojnih uzvanika, Plaketu je ravnatelju Gimnazije, prof. Jozi Jurkoviću, uručila hrvatska zastupnica u EU parlamentu, Dubravka Šuica.

Program Škola ambasador Europskog parlamenta usmjeren je na razvijanje svijesti o parlamentarnoj demokraciji i Europskom parlamentu, a učenicima omogućuje da se upoznaju s pojmom građanstva Europske unije, radom i odgovornostima zastupnika u Europskom parlamentu, ali i svojim pravima te mogućnošću aktivnog sudjelovanja u kreiranju europskih politika.

Šuica je kazala kako je Gimnazija Metković, za sudjelovanje u programu odabrana temeljem rezultata na natjecanju Euroscola na kojem su u Strasbourgu sudjelovali učenici i profesori.

„U programu su sudjelovali učenici iz 15 škola. Mi danas govorimo o budućnosti Europske unije nakon Brexita, a želimo da upravo mladi kreiraju tu budućnost. Naš cilj je približiti europske politike običnom građaninu, s obzirom da svi živimo po direktivama koje donosi Europski parlament. Želimo da ovi mladi ljudi pomognu u ostvarivanju tog cilja, a ja vjerujem u njihova znanja i nadam se da je budućnost u njihovim rukama“, kazala je Šuica.

Nastavak projekta 

Ovom su prilikom dodijeljene i diplome učenicima, ambasadorima juniorima europskog parlamenta koji su tijekom prošle školske godine sudjelovali u brojnim aktivnostima ovoga projekta. Pobjedničkim nastupom na događaju #MladiEU2017, održanim u Zagrebu, osvojili su i vrijednu nagradu – putovanje u Strasbourg, gdje će u sjedištu Europskog parlamenta na jedan dan zauzeti mjesta europskih zastupnika i sudjelovati u simulaciji rada Parlamenta.

Ambasadorica Europskog parlamenta i mentorica, Živka Franković ističe kako to nije jedina aktivnost u nastavku ovoga projekta.

„Ovo je bio pilot projekt koji se pokazao vrlo učinkovit. Budući da smo sada dobili status Škole ambasadora Europskog parlamenta, naša uloga će biti posjetiti ostale škole, promovirati sve europske vrijednosti te ono što je pozivitno i dobro za život mladih ljudi. Također, ove godine se projektu priključuje novih 10 škola koje počinju ispočetka“, kazala je Franković.

Ravnatelj metkovske gimnazije, Jozo Jurković je naglasio kako je ova Plaketa ujedno i obveza za profesore i učenike.

„Ovo je iznimna čast za Gimnaziju, profesore, učenike, roditelje te za naš Grad. Ali držim da je to obveza jer ta će nas Plaketa podsjećati da moramo svakodnevno raditi. Vidim da ima zainteresiranih i motiviranih profesora i učenika i nadam se da ćemo naše iskustvo prenositi na ostale škole, a posebice na škole u Metkoviću“, istaknuo je Jurković.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik