Dr . Ljubić- „Iz Metkovića do danas poslano 192 uzorka na testiranje, a njih 17 će biti testirano danas“

Autor: na 20. travnja 2020.

 

U Dubrovačko- neretvanskoj županiji ukupno je 110  osoba zaraženo koronavirusom. Proteklog vikenda zabilježena su prva 3 slučaja i u Metkoviću.

U dva od tri slučaja riječ je o djelatnicama Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju, koje su, zajedno s još nekoliko zaposlenika preventivno testirane zbog povratka na posao na kojemu su zadnji put bile 3. I 5. travnja. Nakon što su se njihovi testovi pokazali pozitivnima, preventivno su testirani i ostali djelatnici te svi štićenici Doma, a svih 59 nalaza se pokazalo negativnima.

Voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za Javno zdravstvo, dr. Miljenko Ljubić je istaknuo kako se još ne može sa sigurnošću reći gdje su se one zarazile.

„Radi se o osobama koje nisu imale nikakvih simptoma. One imaju blažu kliničku sliku i manji su širitelji virusa. Trenutno nam nije poznat način na koji su se one mogle zaraziti. S obzirom da znamo da štićenici i ostali djelatnici Doma nisu pozitivni, postoji velika mogućnost da su se one zarazile negdje vani. Možda su bile u kontaktu sa nekom zaraženom osobom koja također nema simptome ili su se možda zarazile u trgovini ili nekom drugom mjestu. Pouzdano trenutno ne možemo reći kako su se zarazile“, kazao je dr. Ljubić za Radio Delta.

Uz ova 2 slučaja, potvrđen je slučaj i još jedne ženske osobe s područja Metkovića.

„Isto tako, radi se o jednoj osobi sa blažim kliničkim simptomima. Kontaktirani su svi njezini mogući kontakti. Nije se sa sigurnošću mogao utvrditi pravi uzrok infekcije. Postoji jedan od kontakata koji stalno putuje prema Dubrovniku, ali trenutno ni to nije dokazano do kraja“, istaknuo je dr. Ljubić te istaknuo kako je nekim kontaktima zaraženih osoba s područja Metkovića i okolice već istekla samoizolacija te nisu pokazali nikakve simptome na koronavirus, a proteklih dana u samoizolaciju je upućeno 17 kontakata zaraženih osoba s područja gradova Metkovića i Opuzena.

Inače, s punkta za drive in testiranje u Metkoviću do danas je poslano 192 uzorka. Jučer se nitko nije testirao, a danas će biti upućeno još 17 uzoraka čiji se rezultati očekuju sutra.

 

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik