Donesene Epidemiološke preporuke za sezonu berbe mandarina

Autor: na 22. rujna 2021.

Na traženje županijskog Povjerenstva za mandarine, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, uz konzultacije sa Službom za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donijela je Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID-19 infekcije u sezoni berbe mandarina.

Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina, osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama te rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima.

 

Zajedničke preporuke

 

CIJEPLJENJE

 

  • Budući da je tijekom 2020. i 2021. godine odobreno cjepivo i krenulo se sa cijepljenjem protiv COVID-19 infekcije, prednost pri radu trebalo bi dati onim radnicima koji su se cijepili te poticati one koji to već nisu.
  • Informirati sve djelatnike o mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja COVID-19 infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.
  • Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima.
  • Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka.
  • Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja i broj mobitela/telefona).

 

 Rad na otvorenom (plantaže mandarina)

Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca) i sve što je navedeno u prilogu pod nazivom „Opće mjere zaštite“

 

Rad u zatvorenom prostoru (sortirnice)

Budući da se radi o zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj osoba i gdje tijekom rada neminovno dolazi do bliskoga kontakta, rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti je teško izbjeći. Kako bi donekle smanjili taj rizik preporučuje se:

  • Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom.
  • Osobe sa temp. 37,2 °C i više stupnjeva taj dan se ne uključuju u radni proces.
  • Na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.
  • Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 posto, uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada.
  • Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača.
  • Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju- peru).
  • Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti.
  • Nošenje rukavica nije obvezno, ali se može preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja.
  • Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba.
  • Održavati fizičku udaljenost od najmanje dva metra.
  • Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora.
  • Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja).
  • Čaše, posuđe i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama.
  • Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati).
  • Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova.
  • Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku.

Smjernice za zaštitu prilikom rada.


Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik