Dodijeljena priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi

Autor: na 30. studenoga 2018.

 

Svečanim domjenkom i dodjelom priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Metković sinoć je obilježilo 140. obljetnicu humanitarnog rada Crvenog križa u Hrvatskoj, 50 godina djelovanja dobrovoljnih darivatelja krvi u Metkoviću te 40 godina djelovanja dobrovoljnih darivatelja krvi u Opuzenu.

Priznanja su se dodijelila darivateljima krvi koji su između 5 i 125 puta darovali krv, a tri darivatelja odlikovana su i Redom Danice Hrvatske za darovanu krv – priznanjem koje se dodjeljuje ženama za 75 puta darovanu krv te muškarcima za 100 puta darovanu krv.

Gradsko društvo Crvenog križa Metković s radom je započelo već iza Drugog svjetskog rata, a prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi održana je 1968. godine, pri čemu je darovana krv odlazila u Transfuzijske odjele bolnica u Mostaru i Splitu.

Uz akcije dobrovoljnih darivanja krvi, metkovski Crveni križ sudjeluje u različitim humanitarnim akcijama na području 2 grada i 4 općine u dolini Neretve.

„Naša djelatnost je humanitarni rad. Imamo tradicionalne godišnje akcije prikupljanja humanitarnih dobara,  pomažemo siromašnim obiteljima te onima s više djece, starijim samačkim domaćinstvima, imamo lijepu suradnju s drugim  udrugama i DVD- ovima te imamo svoga člana u svim stožerima za krizne situacije“, kazala je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Metković, Nela Orlović.

Orlović je istaknula kako je rad s mladima jedna od prioritetnih djelatnosti Crvenog križa, pri čemu im je cilj osposobiti što više mladih volontera koji bi djelovali u humanitarnim akcijama te kriznim situacijama.

„Mlade osobe pripremamo za natjecanje iz pružanja prve pomoći pri čemu imamo predivne programe u kojima dolazimo u vrtiće te škole. Nisu nam se još uključile sve škole na području djelovanja, ali idemo tim koracima. Također, želimo mlade osvijestiti o radu Crvenog križa, humanitarnim vrijednostima, važnosti volonterstva te pomaganja drugima“, kazala je Orlović.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik