Dobrodošli u svibanj

Autor: na 2. svibnja 2017.

 

Evo nas i u mjesecu svibnju, petom po redu u gregorijanskom kalendaru. U hrvatskom jeziku ime je dobio po biljci sviba/svib(a) (cornus sanguinea), a naši stari zvali su ga još i filipovčak, (po blagdanu sv. Filipa, apostola 3. svibnja) rožnjak i sviben.

Biljka cvate bijelim cvjetovima u tom mjesecu. U mnogim je jezicima ime dobio od latinskog Maius. Prvobitno značenje imalo je veze s razvojem, jer je svibanj u rimskom kalendaru bio  treći mjesec u godini, onaj u kom se priroda budi, razvija i cvjeta.

Svibanj je ujedno i prvi pravi proljetni mjesec. Količina sunčevog zračenja za 20-30% veća je od one u travnju. Tako je primjerice prosječna količina svibanjskih sunčanih sati u Šibeniku oko 287, u Splitu 274, Dubrovniku 273, dok kopnena Hrvatska tijekom svibnja ima između 220 i 242 sunčana sata.

Srednja dnevna temperatura veća je za 5-6°C, pa na kopnu iznosi oko 16, a na moru oko 18,5°C.

Zbog veće količine sunčevog zračenja u tom dijelu godine, temperature ponekad dosežu prave ljetne vrijednosti. Tako je apsolutni rekorder po vrtoglavo visokim temperaturama zraka u svibnju Osijek, u kome je 12. svibnja 1968. godine izmjereno vrućih 36°C.

Prosječan svibanj vrlo je ugodan mjesec. Vrijeme je uglavnom sunčano, iako često s poslijepodnevnim kratkotrajnim pljuskovima. Temperature nisu previsoke, sparine su prava rijetkost, a vidljivost je velika, budući da česti pljuskovi ispiru i nečistoće iz zraka. Vrlo je pogodan za putovanja, pa ako ste u prilici i volite putovati, učinite to tijekom svibnja!

Svibanj je i mjesec  cvjetanja  drveća i trava, pa osobe sklone alergijama trebaju pratiti peludnu prognozu. U Metkoviću je trenutno koncentracija peludi korova i trava umjerena, kao i koncentracija peludi drveća, gdje prevladava pelud čempresa i hrasta, pa će većina alergičnih osoba imati tegobe. Uzmite svoju terapiju na vrijeme i uživajte u mjesecu svibnju.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik