DNŽ nastavlja s edukativnim radionicama u sklopu projekta GECO2

Autor: na 27. srpnja 2020.

U sklopu realizacije projekta prekogranične suradnje Green economy CO2, (Interreg Italija Hrvatska 2014-2020) u Opuzenu je 22. srpnja 2020. godine, održana druga edukativna radionica namijenjena OPG-ima i tvrtkama u poljoprivredi.

Glavni cilj radionica je podizanje svjesnosti o važnosti borbe protiv klimatskih promjena i uvod u preliminarne aktivnosti Pilot faze projekta, odnosno tržišne eksploatacije ugljičnog dioksida kroz poljoprivrednu djelatnost.

Dubrovačko-neretvanska županija se kroz projekt GECO2 pridružuje međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena uspostavom održivih poljoprivrednih praksi, a u Županiji je za realizaciju pilot aktivnosti odabrana dolina Neretve. Istraživanja su pokazala da klimatske promjene u velikoj mjeri utječu na poljoprivredu kroz toplinske valove, suše i ostale vremenske nepogode uslijed čega dolazi do rizika u poljoprivrednoj proizvodnji i kvaliteti hrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420,353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.832,00 kuna. Uvodno je okupljene pozdravila Zamjenica župana gđa Žaklina Marević, navodeći sve pozitivne aspekte koje će realizacija projekta GECO2 imati u dolini Neretve, posebno jer se radi o eksperimentalnom projektu čiji pozitivni efekti realizacije mogu bitno utjecati na promjene u obradi poljoprivrednog zemljišta i podizanju kvalitete poljoprivrednih proizvoda.

Radionicu s temama: Prednosti lokalne proizvodnje i konzumacije na primjeru Neretvanske mandarine, Označavanje i certifikacija proizvoda, te Kreiranje promotivnog loga, eko oznake i oznake podrijetla, vodila je gospođa Ana Marušić Lisac iz tvrtke Biotehnicon d.o.o.   Gđa. Lisac je kroz svoja izlaganja istaknula kako je „Neretvanska mandarina“ proizvod velikog trgovinskog potencijala, proizvod koji ima budućnost te da treba nastaviti ulagati u lokalnu proizvodnju. Označavanje i certifikacija ovog visokovrijednog proizvoda su vrlo važne kako bi proizvod bio prepoznat i zaštićen na tržištu. Krajnji kupac dobiva jamstvo kupnje kvalitetnog proizvoda iz kontroliranog uzgoja, a proizvođač dobiva sigurnost plasiranja proizvoda i mogućnost postizanja bolje cijene. Podsjetila je i na zaštićenu oznaku izvornosti „Neretvanska mandarina“ , kojim se mandarina pridružila impresivnom popisu hrvatskih proizvoda upisanih u registar zaštićenih oznaka izvornosti.
U svrhu što boljeg plasmana, kao imperativ, navodi se udruživanje poljoprivrednika s područja doline Neretve i zajednički nastup na tržištu. Jedan od puteva da bi poljoprivrednici sa svojim proizvodima bili konkurentni na tržištu, ali i doprinijeli očuvanju okoliša te poboljšali kvalitetu tla, je i ulaz u ekološku poljoprivredu te označavanje proizvoda oznakom ekološke kvalitete.

Nakon gđe Lisac, djelatnica Regionalne agencije „DUNEA“, gospođica Antonija Odak, održala je posebnu prezentaciju pod nazivom „Kreiranje promotivnog loga-primjer Neretvanske mandarine“. Podsjetila je na Program razvoja brenda Neretvanske mandarine kojeg su izradili Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA još 2017. godine te kako se označavanjem proizvoda može doprinijeti što većoj prepoznatljivosti na tržištu, steći povjerenje kupaca te učvrstiti poslovanje.

 

Označena kao

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik