Djelatnici dubrovačke bolnice: „Potplaćeni smo, podcijenjeni i na rubu kolapsa“

Autor: na 4. rujna 2019.

 

Medicinsko osoblje Opće bolnice Dubrovnik održalo je mirni prosvjed u trajanju od 20 minuta kojim su željeli ukazati na brojne probleme svoje struke.

Kako piše portal DuList, kao najveće probleme istaknuli su nedostatak kadra, potplaćenost, podcijenjenost, lošu organizaciju te loše uvjete rada.

Predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Ivan Večerin, na današnji su prosvjed bili primorani s obzirom da Vlada nije ispunila ono što je parafirano u sklopu nedavnih pregovora koji su završili protekli mjesec, a ono što ponajviše traže su veće plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora.

„Vlada odgađa, nikome nije jasno što oni zapravo rade. Mi ovim prosvjedom želimo napraviti pritisak i upozoriti da ukoliko se ne poduzme nešto i ako se ne počnu baviti našim problemima da ćemo morati ići u štrajk. Problema imamo mnogo, sustav je već godinama zapušten i pred kolapsom je“, ističe Večerin.

Na novinarski upit o tome kako komentira navode Ministarstva rada da je prosvjed ilegalan, Večerin je poručio kako to nije točno te kako ih ministarstvo pokušava zastrašiti.

„To su njihove fore, naravno da nije ilegalno. Svaki radnik ima pravo pola sata izaći na dnevni odmor, to mu zakon jamči. Ovo je mirni prosvjed zaposlenika bolnice koji je uredno prijavljen policiji. Imamo podršku medicinskih sestara, ali i Samostalnog sindikata djelatnika u zdravstvu te liječnika. Javnost i naši pacijenti su također uz nas. Krenuli smo prosvjedovati sa Zagrebom i Splitom, a nije slučajno što je Dubrovnik izabran kao prvi grad. Položaj medicinske sestre u Dubrovniku je daleko najnepovoljniji, počevši od cijene života u gradu, u nas se već godinama gomila nezadovoljstvo. Nedostaje nas stotinjak, a to netko mora nadoknaditi, a to smo mi koji radimo u bolnici uz brojne prekovremene sate i neprospavane noći. Počelo je to djelovati i na naše zdravlje, pacijenti dobivaju lošu uslugu, postaju nervozni, a sustav puca – naglasio je Večerin za dulist.

Uz djelatnike dubrovačke bolnice, prosvjedovali su i djelatnici KBC- a Zagreb i Split, a komentirajući njihov prosvjed, ministar  financija Zdravko Marić kazao je kako u državnom proračunu nije predviđeno izdvajanje kojim bi se udovoljilo zahtjevima zdravstvenih radnika, kao ni iznos od dva posto na koji se vlada obvezala, ali da su to izazovi na koje će se odgovoriti nakon detaljnog uvida u situaciju.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik