Dječji vrtić „Radost“ upriličio tradicionalnu neretvansku svadbu

Autor: na 27. listopada 2016.

Djeca iz dječjeg vrtića Radost iz skupine Jagodice i Zvjezdice sa svojim tetama Jadrankom Jerković i Tonćikom Gujinović jučer su priredili  pravu tradicionalnu neretvansku svadbu.

Djeca u vrtiću obukla su se u narodnu nošnju kao svatovi, a tri para djece su se vjenčavala. Osim vrtićem, svatovi su u pratnji benda i uzvanika prošli ulicama Jerkovca.

Teta Jadranka Jerković rekla je kako su došli na ovu ideju:

„Poticaj za nastajanje ovog projekta kojeg smo nazvali Neretvanska svadba došao je od dječaka Mate Borovca koji je svaki dan u vrtiću pjevao uz gitaru svatovske pjesme i rekao da se želi oženiti sa Marom. Postavili smo pitanje kako izgleda neretvanska tradicijska svadba, tko će nam o njoj pričati i kako ćemo doći do informacija. Zatim smo u suradnji s Viktorom, članom KUD-a, dogovorili posjet tako da je Viktor došao u vrtić i pričao djeci o tradiciji stare neretvanske svadbe, kako su se nekad ljudi ženili i udavali, te koji su bili običaji. Pjevao je s djecom narodno kolo i djeca su naučila to kolo pod nazivom Kolo igra.“

Neretvanska svadba završnica je niza aktivnosti kroz koje su se vrtićani uputili u neretvanske običaje. Uz važnost očuvanja tradicije djeca su usvojila i nove pojmove  kao što su buklija, stari svat, barjaktar, škropljenje i dr.

Dječji vrtić Radost svadba

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik