• Nekategorizirano

Dani jegulje u Neretvi

Autor: na 17. studenoga 2016.

 

Ljubitelji jegulje ovoga će vikenda doći na svoje. Razlog je gastronomska manifestacija Dani jegulje u Neretvi koja će drugu godinu zaredom od 18. – 20. studenog u organizaciji opuzenske Udruge Maškadur  na jednom mjestu okupiti ugostitelje, vinare, OPG-ove i ribare.

Manifestacija se održava s ciljem promocije jegulje kao gastronomske baštine ovoga kraja, a gostujući u programu Radija Delta, predsjednica udruge Maškadur, Monika Prović je kazala kako je nastala sama ideja o njezinoj organizaciji.

„Sve je započelo prije tri godine kada smo u obitelji razgovarali o jegulji i odlučili je popularizirati. Te godine organizirali smo je u našem restoranu i zbog interesa ljudi vidjeli da cijela priča o danima jegulje kao neretvanskog događaja ima potencijala“, rekla je Prović dodavši kako je cilj boljeg i većeg sadržaja razviti svijest o održivom izlovu jegulje kako bi ova posebna riblja vrsta opstala.

Zbog toga i ovogodišnji trodnevni program započinje znanstveno- stručnim skupom „Jegulja u tratama EU“, na kojem će se donijeti zaključci za izradu plana upravljanja jeguljom u RH. Osim znanstvenika , skup će okupiti i veliki broj neretvanskih ribara.  „Raduje nas što su naši ribari potvrdili svoj dolazak jer je važno da kroz dijalog, kao dionici budu uključeni u donošenje odluka vezanih za populaciju jegulje“, istaknula je Prović.

Sajam neretvanskih delicija

Središnji dio manifestacije bit će Sajam neretvanskih delicija u subotu na Trgu kralja Tomislava na kojem će se predstaviti neretvanski  vinari i proizvođači džemova, agruma, tradicijskih slastica te rukotvorina, a dio prikupljenih sredstava od prodaje proizvoda namijenjen je obiteljima s bolesnom djecom s područja Neretve. U sklopu programa održat će se i kulinarski show na kojem će sudjelovati kuhar Christian Misirača, kuhari restorana Takenoko iz Dubrovnika i udruga Pivčeva kala.

Novost u odnosu na prošlu godinu  je što će posljednji dan manifestacije bit održan u Metkoviću gdje u nedjelju na Trgu kralja Tomislava s početkom u 10: 00 posjetitelje očekuje gastro-izložbeno-glazbena manifestacija na kojoj će kulinarsku palicu preuzeti učenici Srednje škole Metković.

Tijekom cijele manifestacije posjetitelji će  u osam neretvanskih restorana moći kušati delicije jegulje po promotivnim cijenama.

Manifestacija Dani jegulje u Neretvi organizirana je u suorganizaciji Dubrovačko- neretvanske županije i Regionalne razvojne agencije DUNEA-e , a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik