Dani jegulje u Neretvi – spoj tradicijske i suvremene gastronomije
Autor: Radio Delta na 21. studenoga 2016.
Proteklog je vikenda u Dolini Neretve sve bilo u znaku jegulje. Pripremali su je i mladi i stari, a sve s ciljem njezine promocije kao gastronomske baštine ovoga kraja.
Upravo je promocija jegulje te razvijanje svijesti o njezinom održivom ulovu bila misao vodilja opuzenske Udruge Maškadur, idejnog začetnika gastronomske manifestacije Dani jegulje u Neretvi, koja je drugu godinu zaredom okupila neretvanske ugostitelje, vinare, OPG- ove i ribare.
„Željeli smo da ova manifestacija postane neretvanski događaj. Reakcije ljudi i pohvale nas potiču da već sada razmišljamo o programu sljedeće godine“, kazala nam je Monika Prović, predsjednica Udruge Maškadur koja je u ovogodišnjem programu uspješno spojila gastronomiju i znanost.
Gastronomija i znanost
Tako je manifestacija započela znanstveno- stručnim skupom „Jegulja u tratama EU“, na kojem su kroz dijalog znanstvenika i stručnjaka doneseni zaključci za izradu plana upravljanja jeguljom u RH. Središnji dio manifestacije bio je na opuzenskoj Pjaci „Sajam neretvanskih delicija“, na kojem su se predstavili neretvanski vinari i proizvođači džemova, agruma, tradicijskih slastica te rukotvorina.
U sklopu sajma održan je i kulinarski show na kojem su posjetitelji imali priliku kušati tradicijske i suvremene specijalitete od jegulje. Za tradicijski dio zaduženi su bili kuhari iz Udruge Pivčeva kala koji su pripremali staru neretvansku deliciju, brudet od jegulje s krompirima, dok su za novije recepte, među kojima je i sushi od jegulje bili zaduženi kuhari japanskoga restorana iz Dubrovnika te poznati chef Christian Misirača koji je istaknuo važnost ove manifestacije.
„Prošle godine smo započeli ovu tradiciju i nadam se da će se ona i nastaviti. Jegulja je veliki izazov, posebice zbog toga što je nema puno. Zbog toga mi je drago što se održava manifestacija s naglaskom na jegulju“, kazao je Misirača.
Djeca Neretve
U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Metkovića trodnevna manifestacija je završila u Metkoviću gdje su kulinarsku palicu preuzeli učenici Srednje škole Metković te posjetiteljima ponudili različite neretvanske specijalitete među kojima je bio i tradicionalni neretvanski brudet od jegulje i žaba.
„Iskustvom se radi dobar brudet. Djeca smo Neretve i uživamo u ovome što radimo“, kazao je Edo Šiljeg, jedan od učenika koji su kulinarskim sposobnostima i željom za pripremom neretvanskih delicija dokazali da će jegulja i u budućnosti ostati simbol prepoznatljivosti Doline Neretve što je i cilj ove manifestacije.
„Već razgovaramo s novim partnerima koji bi se dogodine trebali uključiti u program koji ćemo napraviti s još većim entuzijazmom nego ove godine“, istaknula je Prović.
Uz entuzijazam organizatora i sudionika, usuglašen program i primjeren marketing ova će manifestacija s još većim brojem posjetitelja zasigurno postati neizostavni dio turističke ponude Doline Neretve, ali i Dubrovačko- neretvanske županije.