Dan sigurnijeg interneta u Osnovnoj školi Stjepana Radića

Autor: na 5. veljače 2019.

„Zajedno za bolji internet“ tema je ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta koji se danas obilježava širom svijeta.

Cilj Dana sigurnijeg interneta je promicanje odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja među djecom i mladima, a u ovogodišnje obilježavanje je uključena i Osnovna škola Stjepana Radića u kojoj se održavaju radionice za učenike te roditeljski sastanci na temu prevencije nasilja na Internetu.

Naime, upravo je nasilje na Internetu, ili cyberbullying jedan od najčešćih oblika nasilja među mladima, a definirano je kao nasilje koje za alat koristi digitalnu tehnologiju.

Uz obrazovne ustanove, veliku ulogu u prevenciji, uočavanju i zaustavljanju nasilja na internetu imaju roditelji koji često nisu dovoljno upoznati o stvarnim opasnostima interneta, a posebice društvenih mreža. Pedagoginja Nikolina Vugdelija ističe kako u ovoj školi, upravo zbog toga, edukacija učenika, uključuje i edukaciju roditelja.

“U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije sve osnovne škole već četvrtu godinu provode program prevencije virtualnog nasilja među učenicima petih razreda. Program se provodi tako da se najprije roditelji upoznaju s opasnostima i prednostima društvenih mreža jer ne možemo reći da su nam mediji samo neprijatelji. S druge strane, djecu se uči kako se zaštititi na internetu jer se do sad smatralo da se to samo po sebi podrazumijeva. Uči ih se kako zaštititi svoje podatke, kome davati ili ne davati svoje lozinke i koje podatke objavljivati na internetu”, rekla je Vugdelija.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik