Započinje cijepljenje protiv gripe- za DNŽ nabavljeno 8 tisuća doza

Autor: na 6. studenoga 2019.

 

U Hrvatskoj danas započinje cijepljenje protiv gripe. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je za potrebe Dubrovačko-neretvanske županije 8.000 doza cjepiva, što je za oko 10% više nego lani, a količina je procijenjena na temelju odaziva u prethodnoj sezoni.

Ovosezonsko četverovalentno cjepivo koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina, u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te sadrži dva podtipa virusa gripe A) i dva tipa virusa gripe B.

Cijepljenje se posebno preporuča i besplatno je za osobe starije od 65 godina, štićenicima i djelatnicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, pacijentima s kroničnim oboljenjima, djeci i adolescentima na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, zdravstvenim radnicima te trudnicama.

Cijepljenje odraslih provodi  se kod izabranih liječnika obiteljske medicine, djece u pedijatrijskim ambulantama svojih izabranih pedijatara, a zdravstveni djelatnici mogu se cjepiti u Odjelima za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo.

Simptomi ove zarazne bolesti su povišena temperatura, osjećaj iscrpljenosti, bolovi u mišićima i zglobovima, grlobolja te kašalj, a osim cijepljenja, preporuke preventivnih aktivnosti u borbi protiv gripe su unos što više  vitamina  i tekućine u organizam, tjelesne aktivnosti, izbjegavanje zatvorenih prostora i oboljelih te kontroliranje stresa.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik