„Charamanga“- novi brend doline Neretve

Autor: na 11. prosinca 2019.

 

Dolina Neretve poznata je kao kraj s vrhunskim delicijama, a u posljednje vrijeme, na stolovima Neretvana sve se češće može vidjeti Charamanga.

Riječ je o ljutom umaku OPG- a Milena Ćelić, koji polako, ali sigurno postaje poznat i izvan neretvanskog kraja.

Tvorac ovoga novog neretvanskog brenda je mladi kuhar Mijo Ćelić koji je ideju dobio prije nekoliko godina, kada je odlučio da svoj život želi provesti upravo u Metkoviću. Kao spoj truda, marljivog rada i poduzetnog duha nastala je upravo Charamanga.

„Život kuhara često zna biti težak u smislu odvajanja od obitelji, a ja svoj život nisam tako isplanirao. Dok sam bio mlađi, radio sam sezonski i na brodu te mi je to bilo u redu, ali svoju obitelj želio sam zasnovati samo ovdje, u Metkoviću. Tada sam odlučio da je vrijeme da počnem nešto raditi sam. Zapravo, dok sam radio u jednom hotelu, kuhao sam brudet i trebao mi je neki dodatak. I tako je nastao prvi umak- prva Charamanga napravljena na bazi octa i ljute paprike s malo meda, trava i šećera“, istaknuo je Mijo.

Prva Charamanga naišla je na izvrsne reakcije ljudi, a Mijo je ubrzo shvatio da tržište traži još takvih začina. U svom opusu tako trenutno ima 5 različitih okusa umaka Charamanga, jedan suhi začin, jedan Aceto balsamico, blagi i ljuti sataraš te ljuti ajvar.

Svaki začini nosi ime po nekom od Mijinih prijatelja kuhara, a mogu se dodavati u baš sva tradicionalna i moderna jela.

„Svi umaci su gotovi i služe kao dodatak jelu. Charamanga obična služi za sve, ali „ubija“ uz tripice, grah, gulaš i takva jela. „Dotur“ se radi od suhe smokve i višnje iz rakije te je dobar za roštilj.  „Bajto“ se radi od mrkve, komorača i tekućeg dima te je dobar za tortilje ili za jela koja dolaze iz azijske ili meksičke kuhinje. „Barba“ se radi od bosiljka i rajčice te ide jako dobro uz pizzu. „Gigec“ je pravi neretvanski začin od mandarine i cimeta, a ide dobro uz pečenu piletinu, pull and pork te za jela iz pećnice kojima daje notu svježine. Uz umake, imamo i „Giovanni“- suhi začin za kuhanje napravljen od vriska, matičnjaka, kadulje, suhe mente, krupne soli i ljute paprike te Aceto balsamico “Lipa Kate”. Naravno, tu su i “John”, “Rodjak” i “Divlji”, ljuti i blagi sataraš te ljuti ajvar“, naglašava Mijo.

Tajna u octu

Vrijeme pripreme njegove Charamange je godinu i pol, a proces uključuje pripremu sastojaka, kuhanje te dodatno kuhanje sa začinima. Kuharska tajna Charamange je, ističe Mijo, u octu.

„Čovjek koji ne zna napraviti vino ne zna napraviti ni kvasinu. To je moje mišljenje. Uz ocat, Charamanga je posebna po dodatnim aromatima. Idealna je za sve prigode jer ljudi pomoću nje, po svome guštu mogu odrediti ljutinu svakog jela“, ističe Mijo.

Charamanga je dokaz da se trud uvijek isplati, tako da se može pronaći u mnogim neretvanskim restoranima i hotelima, a uskoro će biti i na policama lokalnih trgovina. Može se degustirati i kupiti i izravno u OPG- u, u kojem će, sigurni smo, uskoro biti još novih, različitih umaka i začina.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik