Prirodne boje za jaja: obojite uskrsna jaja začinima, voćem i povrćem
Autor: Radio Delta na 14. travnja 2017.
Bliži se Uskrs, a s njime i bojanje jaja, koje je obavezno, pogotovo ako u kući imate djecu. Umjesto da kupujete umjetne boje, otiđite u prirodu s djecom te pronađite boje i oblike koje vam je ona pripremila za Uskrs.
Uz naš mali vodič prirodnih boja za jaja vaša uskrsna košara bit će šarenija i veselija, no ikada, piše životnistil.rtl.hr.
Prirodne boje za jaja:
– Crvena – ljuske od luka
– Bordo – sušeni cvjetovi gospine trave
– Zelena – kopriva i špinat
– Smeđa – listovi i ljuske oraha, jaka crna kava ili crni čaj
– Plava – sok od borovnice i listovi ljubičastog kupusa
– Žuta – kurkma u prahu, cvjetovi kamilice, cvjetovi maslačka, kora limuna
– Narančasta – mljevena crvena paprika
– Ružičasta – u istom omjeru pomiješajte sok od cikle i sok od brusnica
– oblici na jajima – stara prokušana metoda jesu listići i cvjetići koje fiksirate najlonkom na svježe, neobojano jaje i stavite ga u otopinu s bojom.
Postupak:
Na litru vode ide nešto manje od kilogram naribanog ili u blenderu usitnjenog voća i povrća koje koristite za bojanje. Ako koristite začine prahu, idu tri pune žlice.
Jaja stavite u hladnu vodu zajedno s bojom (znači s ljuskama luka ili s bilo kojom drugom namirnicom, gore navedenom) i kuhajte na laganoj vatri pola sata, nakon što voda zakipi.
Ostavite jaja da se ohlade u boji. Ako jaja bojite voćem i povrćem, dodajte u vodu dvije žlice octa (učvrstit će boju), ako bojite začinima, nemojte dodavati ocat jer će smanjiti intenzitet boje.
Na kraju jaja možete ulaštiti slaninom ili uljem da se sjaje.