Vanja Gabrić: „Otac Ante Gabrić je život mjerio životom, a Metković je obilježen njegovim osobinama“

Autor: na 27. veljače 2017.

 

Povodom obilježavanja Dana oca Ante Gabrića u Metkoviću je održan okrugli stol na kojem su svoja promišljanja o velikom humanitarcu i misionaru iznijeli predstavnici obrazovnih ustanova i udruga te znanstvenici i povjesničari.

Cilj okruglog stola bio je potaknuti sugrađane i širu javnost na promicanje vrijednosti koje je otac Ante Gabrić provodio tijekom cijelog života te na osnovu dosad poznatih činjenica potaknuti daljnja istraživanja o njegovom životu.

Moderatorica okruglog stola, Ivana Čarapina ističe kako je ovaj stručni skup poseban zbog različitih i emotivnih stajališta o ocu Anti Gabriću te će kao takav postati tradicionalan u Metkoviću.

„Emocija koja je prenesena danas na ovom okruglom stolu je doista neopisiva. Želimo i dalje širiti vijest o ocu Anti Gabriću i istraživanja podignuti na jednu višu razinu. Želimo i spremni dočekati proglašenje prvo blaženim, a potom i svetim oca Ante Gabrića“, kazala je Čarapina.

Svećenik, humanitarac i misionar

Rođen u Metkoviću, 1915. godine, otac Ante Gabrić bio je hrvatski katolički svećenik, isusovac te misionar. U misionarskom radu u Indiji koji je započeo 1938. godine, pomagao je hindusima, muslimanima te katolicima. Osnivao je male seoske škole, kapelice, zanatske škole i bolnice a  talentiranu djecu je slao na dodatno školovanje. Za života je pokrstio na tisuće ljudi a u svojem radu i humanitarnom djelovanju je često surađivao s Majkom Terezom.

Inicijatorica obilježavanja Dana oca Ante Gabrića upravo u Metkoviću je profesorica Vanja Gabrić. Od ideje koja je započela prije tri godine obilježavanjem 100. godišnjice  njegovog rođenja, ovaj događaj je postao manifestacija za koju se zna i izvan neretvanskog kraja.

„Otac Ante Gabrić  je u svom prvom dolasku u Metković došao u moju kuću i blagoslovio nas. Njegova sestra mi je čitala njegova pisma i cijeli svoj život sam vezana za njega i njegovo djelovanje. Smatrala sam da je stogodišnjica rođenja nešto što treba obilježiti, ali da tu ne treba stati. Svi smo se potrudili da upoznamo nove naraštaje sa vrijednostima oca Ante Gabrića pri čemu su najvažnije poštovanje prema različitim ljudima te stavljanje na pijedestal ljudski život- jer život se mjeri životom. Otac Ante Gabrić je iz udobne kuće otišao u nepoznatu zemlju pomagati nepoznatim ljudima i smatram da je Metković doista obilježen njime kao osobom, ali i njegovim osobinama“, kazala je Gabrić.

Dramsko- scenski recital “Naš Ante Neretvanski”

U sklopu manifestacije Dani oca Ante Gabrića jutros je u prostorijama Udruge Otac Ante Gabrić prikazan i dokumentarni film o njegovom životu „Girđa korači“, a večeras će u Gradskom kulturnom središtu bit izveden i dramsko-scenski recital Gorana Matića „Naš Ante Neretvanski“  u kojem sudjeluju učenici i učitelji OŠ Stjepana Radića, OŠ don Mihovila Pavlinovića, Gimnazije Metković, Srednje škole Metković te  Župa sv. Ilije i sv. Nikole biskupa. Bit će organizirana i humanitarna prodaja neretvanskih i indijskih jela.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik