Božićna pšenica – jedan od najljepših blagdanskih ukrasa
Autor: Radio Delta na 13. prosinca 2018.
Božićna pšenica jedan je od najljepših blagdanskih ukrasa, a tradicionalno se sije 13. prosinca, na Svetu Luciju. Ona simbolizira plodnu nadolazeću godinu i novi život, a postoje vjerovanja da što je pšenica gušća i zelenija, da će biti bolja ljetina naredne godine.
Kako bi vaša božićna pšenica bila što ljepša, bogatija i gušća i tako vam osigurala dobru 2019. godinu donosimo pet savjeta koji će vam pomoći u tome.
- Prije sijanja, pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu te posijte jer će tako bolje proklijati.
- Pšenicu je najbolje sijati na tanjuriću ili u manjoj lončanici. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje. Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tekućine.
- Pšenicu nemojte držati na mjestu koje je previše blizu grijanja jer bi se mogla posušiti. Najbolje ju je staviti pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.
- Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom jer ona čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu umjereno svaki dan. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s raspršivačem.
- Kada pšenica dovoljno naraste potrebno ju je urediti – podrezati vrhove da budu lijepi jednaki i zavezati lagano oko struka ukrasnu vrpcu. Možete po želji u sredinu posudice još prije nego pšenica počne klijati staviti svijeću koja će jako lijepo titrati u božićnoj noći usred izrasle pšenice.