34. Smotra folklora „Na Neretvu misečina pala“- u Metković stiže više od 1300 sudionika

Autor: na 15. svibnja 2018.

 

34. Smotra folklora „Na Neretvu misečina pala“ održavat će se od četvrtka do nedjelje u Metkoviću, istaknuto je danas na konferenciji za medije na kojoj su ovogodišnji program predstavili tajnik  KUD-a Metković, Zdravko Obradović i umjetnički direktor Smotre, Vido Bagur.

Kroz četiri dana programa, na Smotri će nastupiti  više od 1300 sudionika iz 11 hrvatskih županija, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

„Svoj dolazak je potvrdilo 57 skupina, 40 skupina u plesnom te 17 skupina u glazbenom dijelu. Dakle, 3 države i naših 11 županija, prije svega sa obalnog dijela Lijepe naše te sa sjevernog dijela“, kazao je tajnik  KUD-a Metković, Zdravko Obradović.

Smotra započinje u četvrtak u Gradskom kulturnom središtu otvorenjem izložbe kipara Đure Zvonara „Podravsko blago“.  Svečano otvorenje plesnih nastupa održat će se u petak, na Trgu kralja Tomislava s početkom u 18: 30 h, nakon čega će u Gradskom kulturnom središtu bit održan  koncert folklornih skupina Dalmacije i gostiju. Osim nastupa folklornih skupina koje se nastavljaju i u subotu, u nedjelju će u crkvi sv. Ilije biti održan i koncert Marijanskih pučkih napjeva kojim Smotra završava.

Novosti u programu 

Umjetnički direktor Smotre Vido Bagur, istaknuo je novosti koje su uvedene u program Ovogodišnje manifestacije.

„Svake godine nastojimo napraviti nešto novo. Ove godine ćemo proširiti novost koju smo uveli prije nekoliko godina, a to je promoviranje jednog od kulturnih dobara koje imaju certifikat zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Hrvatske, a ove godine je to umijeće izrade i sviranja instrumenta cimbala“, rekao je Bagur.

Kazao je i kako je ovo posljednji put da se Smotra održava po ovom modelu te će se sljedeće godine proširiti i na ostale susjedne regije.

„Već 34 godine slijedimo jedan model i to je bio model koji je značio nastup skupina iz naše Jadranske regije. Već iduće godine želimo proširiti i internacionalizirati Smotru te postati službeno Smotra Jadransko – jonske regije“, istaknuo je Bagur.

U okviru ovogodišnje Smotre održat  će se i 6. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko rural, na kojem će se predstaviti izlagači koji se bave proizvodnjom hrane i pića, izradom rukotvorina  te ostalih autohtonih proizvoda.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik