ŽUPANIJSKI PROJEKTI: Poljoprivrednici iz doline Neretve kreću s prvim aktivnostima projekta GECO2

Autor: na 10. svibnja 2021.

Radionica za poljoprivrednike, u sklopu projekta GECO2 kojeg provodi Dubrovačko-neretvanska županija, održala se 7. svibnja u Hotelu Merlot u Opuzenu te je okupila značajan broj zainteresiranih OPG-ova s područja doline Neretve.

Poljoprivrednicima se uvodno obratila zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, Žaklina Marević koja je ovom prilikom još jednom naglasila važnost svih aspekata projekta GECO2, prvenstveno za revalorizaciju poljoprivrednog sektora, promociju ugljične neutralnosti i ukupni doprinos pilot aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena. Uz zamjenicu, na radionici su bili i voditelj projekta Čedo Vučković i predstavnici Regionalne agencije DUNEA, Antonija Odak i Petar Maleta, koji Dubrovačko-neretvanskoj županiji pružaju stručnu pomoć u provedbi ovog značajnog projekta.

Doc. dr. sc. Boris Lazarević s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje na temu utjecaja klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju, dobrih poljoprivrednih praksi te agrotehničkih mjera uz pomoć kojih se može povećati plodnost tla te ostvariti kvalitetniji i veći prinos, a da se pri tom ne nanosi šteta okolišu. Roman Danko iz tvrtke CO2cut d.o.o. predstavio je poljoprivrednicima svrhu projekta GEC02 te dobrobiti uspostave i ulaska poljoprivrednika u dobrovoljno tržište ugljika.

Održana radionica je uvod u pilot aktivnosti projekta GECO2, gdje će 23 poljoprivrednika iz doline Neretve primjenjujući održive poljoprivredne prakse uspostaviti dobrovoljno tržište ugljika. Pilot aktivnost podrazumijeva eksploataciju ugljičnog dioksida iz poljoprivredne djelatnosti i njegovu komercijalizaciju kroz industrijski i uslužni sektor. Radi se o inovativnom tržištu ugljičnog dioksida, koje se u sklopu projektnih aktivnosti formira na području osam projektnih partnera iz Italije i Hrvatske, i kao takvo je za sada jedinstveno u svijetu.

Projekt GECO2 se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020.. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.382,00 kuna.


Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik