U dolini Neretve provest će se zračna snimanja zaslanjenosti

Autor: na 21. listopada 2021.

U sklopu projektnih aktivnosti projekta MoST (Monitoring prodora slane vode u obalne vodonosnike i testiranje pilot projekata za prevenciju prodora soli), u razdoblju od 24. do 29. listopada, provodit će se zračna snimanja zaslanjenosti podzemnih voda i poljoprivrednih površina.

Snimanja će se provoditi na području Kuti, ušća Opuzen, Jasenske, Vidrica, Crepine, Male Neretve, Luka, Komina i Ploča.

Riječ je o neinvazivnoj geofizičkoj metodi istraživanja i tehnologiji koja nema štetnih utjecaja kako po objekte tako ni po ljudsko zdravlje, a koja se provodi niskim preletom helikoptera, 20 do 40 metara iznad tla.

Cilj projekta MoST je kroz uspostavu sustava praćenja slanosti u površinskim i podzemnim vodama, zaštititi poljoprivrednu proizvodnju i okoliš u područjima pod utjecajem morske vode.

Uz Regionalnu agenciju DUNEA, na projektu sudjeluju partneri iz Italije te Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode.

Uz Regionalnu agenciju DUNEA na projektu sudjeluju partneri iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta „Adige Euganeo“, Regija Veneto, te hrvatski partneri Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijuna eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014.-2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85%. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.

 


Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik