Održani Dani mandarina u Opuzenu

Autor: na 18. listopada 2021.

U Opuzenu se od 14. do 16. listopada i ove godine održala manifestacija Dani mandarina koju je organizirao Informativni centar Europe Direct DNŽ, u suradnji sa Poljoprivrednom i tehničkom školom Opuzen.

Među brojnim posjetiteljima, našao se i gradonačelnik Grada Opuzena, Ivan Mataga, koji je rekao kako „mandarinu ne treba isključivo gledati kao tržišni proizvod, nego i kao proizvod koji doprinosi ovome kraju u jednom društveno-kulturnom značaju. Mandarina je prehranjivala ove obitelji godinama te školovala mnoge učenike“. Dodao je kako bi u budućnosti mladi poljoprivrednici i proizvođači možda trebali preuzeti veći rizik i ići u smjeru udruživanja.

Savjetnica župana te predsjednica Povjerenstva za mandarine, Žana Marević, istaknula je kako je neretvanska mandarina dobila oznaku izvornosti još 2015. godine. „Žao nam je što se mali broj naših proizvođača mandarina uključio u tu oznaku izvornosti, vjerujem da će se vremenom taj broj povećati“.

Ono što je istaknula kao veliki projekt na kojem Županija još uvijek radi jest moguće otvaranje dislociranog studija poljoprivrede u Opuzenu koji bi bio smješten u prostorijama u kojima se trenutno nalaze Hrvatske vode, a koje će se preseliti u novi objekt. Uz to, aktivno se radi i na otvaranju smjera web dizajna u suradnji sa Srednjom poljoprivrednom i tehničkom školom Opuzen.

Dani mandarina održavaju se već šestu godinu zaredom, a počeli su „iz neke neobvezne manifestacije i razvili se u ovako jednu veliku“ manifestaciju, rekla je ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen, Danijela Primorac. „Budući da smo sada partneri Europe directu, dignuli smo ovu manifestaciju na jednu višu razinu“, zaključila je.

U sklopu Dana mandarina održala se i panel rasprava o ekološkoj i konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, a upravo ekološku proizvodnju predstavio je proizvođač kivija, Ivan Mihaljević. „Jedna od sudionica komentirala je da se na ovaj način nije moglo razgovarati prije pet godina, a danas je to puno smislenije i ne ide se u neku negativnost“, rekao je. Dodao je tome kako su količine kivija proizvedene u dolini Neretve u opadanju jer je prije mnogo vremena došlo do krčenja nasada zbog smanjenja cijene kivija.

Na panelu u sklopu manifestacije sudjelovala je i Ivana Tomac Talajić iz Ministarstva poljoprivrede koja je govorila ne temu savjetovanja poljoprivrednika. „Ministarstvo poljoprivrede radi zakonodavni okvir kroz mjere ruralnog razvoja koje potiču proizvodnju na ekološki način“ rekla je Tomac Talajić te zaključila kako postoji trend rasta u prelasku na održivu proizvodnju.

 

 


Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik