Osoblje Doma zdravlja Metković: “Ne paničarite i nemojte širiti infekciju!”

Autor: na 23. ožujka 2020.

Zdravstveno osoblje COVID-19 ordinacije Doma zdravlja Metković pozvalo je građane da ne paničare kod pojave simptoma koronavirusa i objavilo preporuke o tome kako postupati ukoliko dođe do akutne upale dušnih puteva.

Naime, kliničke slike prehlade, gripe i koronavirusa mogu biti slične, netipične i zbunjivati pacijente, ali, za početak, oboljeli trebaju učiniti ono što bi učinili i prije pojave koronavirusa, odnosno, mirovati i simptomatski se liječiti kod kuće.

Preporučeno je snižavanje povišene temperature sredstvima s paracetamolom, kao i uzimanje dovoljno tekućine i vitamina.

Također, vrlo je važno nastojati svoju infekciju ne širiti na druge osobe, bez obzira je li riječ o prehladi ili koronavirusu. Poželjno je i korisno na licu nositi masku jer se time druge osobe štite od zaraze. Potrebno je i kašljati i kihati u jednokratne maramice koje će se potom baciti u otpad, prati ruke i pojačati mjere osobne higijene.

Potrebno je dezinficirati površine u svojoj okolini, kao i odvojiti se od ukućana i ne izlaziti iz kuće. Kod blažih simptoma ne savjetuje se odlazak liječniku.

Djelatnici Doma zdravlja Metković podsjećaju da prehlada, gripa i koronavirus nemaju uzročnog lijeka, već da se liječe ili kod kuće ili, kod teških slučajeva, bolničkim liječenjem. Ipak, takvi slučajevi su u manjem broju.

No, to ne znači i da se može biti manje oprezan, već da je potrebno biti razuman, poduzeti sve da se infekcija ne širi i pridržavati se epidemioloških mjera kako bi se zaštitile osobe koje pripadaju rizičnim skupinama. Zdravstveni djelatnici ističu da se epidemiološkim mjerama i odgovornim ponašanjem, koliko god se činili nepotrebnima, svakom teško oboljelom pruža se mogućnost adekvatnog liječenja.

U ovom trenutku, svi mladi i zdravi trebaju štititi one starije i bolesne, zajedno s liječnicima i medicinskim sestrama.

Pogoršanje simptoma

Međutim, ukoliko simptomi bolesti postanu ozbiljniji i počne se javljati osjećaj pomanjkanja zraka, povišena temperatura i kašalj koji se pogoršavaju, potrebno je telefonom kontaktirati svog obiteljskog liječnika, COVID-19 ordinaciju na broj 020 800 071 ili nacionalni broj 113, nakon čega će se dobiti upute za daljnje postupanje.

Ukoliko nije došlo do jakih i ugrožavajućih simptoma, nije potrebno upućivati prema Domu zdravlja. Ipak, u slučaju da se oboljeli upute prema Domu zdravlja Metković, oni ne smiju ući u glavnu zgradu, već doći do izdvojene ordinacije za osobe sa simptomima koronavirusa na adresi Ante Starčevića 12.

Zdravstveno osoblje Doma zdravlja Metković poziva sve građane da čuvaju sebe i druge i podsjećaju da zajedno možemo doprinijeti tome da dođe do promjene na bolje.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik