Nove izmjene u gospodarenju otpadom na području Grada Metkovića

Autor: na 28. studenoga 2019.

Gradski vijećnici sinoć su usvojili izmjene i dopune Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanoga i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s ovom javnom uslugom u Gradu Metkoviću.

Naime, gradsko vijeće trebalo je uskladiti Odluku s novim Izmjenama Uredbe o gospodarenju otpadom koja je nastupila u rujnu.

„Među bitnim promjenama je utvrđivanje novih kategorija korisnika. Jedna kategorija je kućanstvo, a druga je kategorije onih koji obavljaju djelatnost i koja se dijeli na sedam potkategorija.  Druga izmjena odnosi se na cijenu javne usluge koja je fiksna za kućanstva i ovisna o djelatnosti koju korisnici druge kategorije obavljaju. Treća izmjena odnosi se na cijenu ugovorne kazne, koja se mora ograničiti najviše do godišnjeg iznosa minimalne javne usluga. Četvrta izmjena je da kućanstva biraju volumen svog spremnika te broj odvoza koji im je potreban tijekom tjedna“, rekla je Sanda Tomić, voditeljica Odsjeka za komunalne poslove, prostorno planiranje, gospodarstvo i fondove Europske unije.

Tako će cijena za pravne osobe ovisiti o potkategoriji kojoj pripadaju, a cijena propisanih obveznih minimalnih usluga za fizičke osobe iznosit će 39 kuna i 19 lipa bez PDV- a.

„U tu cijenu, sukladno zakonu i uredbi o gospodarenju otpadom, uračunavaju se svi fiksni troškovi davatelja usluge. To su troškovi nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, prijevoz otpada, obrade otpada, troškovi nastali radom reciklažnih dvorišta, prijevoza i obrade glomaznog otpada, troškovi ljudstva koji rade u komunalnom poduzeću i svi ostali fiksni troškovi nastali njihovim radom“, rekla je Tomić.

Božićnice za umirovljenike

Na sjednici Gradskog vijeća usvojen je i prijedlog izmjene javnih potreba u socijalnoj skrbi vezanu uz isplate božićnica umirovljenicima.

„Oni koji imaju mirovinu do 1500 kuna, dobit će božićnicu u iznosu od 300 kuna, to je ostalo isto. No, do sad su božićnicu od 200 kuna dobili oni kojima je mirovina 2000 kuna. Međutim, prag smo podigli do 2200 kuna jer veliku broj umirovljenika pripada toj kategoriji. Proše godine smo uvidjeli da je to jedan nedostatak, tako da smo novčani iznos podigli da što veći broj umirovljenika dobije božićnicu“, rekao je Robert Doko, zamjenik gradonačelnika Metkovića.

Na sjednici je, također, Mostovu vijećniku Mariju Klobučiću izglasan prestanak mandata, a zamijenila ga je Ana Crnčević-Kravar.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik