Opuzenu i Slivnu 30 milijuna kuna za razvoj vodnokomunalne infrastrukture

Autor: na 4. listopada 2019.

U Gradskoj vijećnici Grada Opuzena danas je potpisan Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području aglomeracije Opuzen u vrijednosti od 30 milijuna kuna, čime će se u potpunosti dovršiti radovi na sustavu javne odvodnje na području Opuzena i dijela Općine Slivno.

Ugovor su potpisali direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković i direktorica Odvodnje Opuzen Ivanka Zonjić, a potpisivanju su, među ostalim prisutnima, bili i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević i načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić.

Radovima u sklopu projekta će se na području Opuzena te Podgradine i Vlake, koji gravitiraju na pročistač otpadnih voda u Opuzenu, izgraditi osam kilometara kanalizacijskih kolektora i sedam crpnih stanica.

„Želimo zaštiti sliv Male Neretve, s obzirom da u ovom trenutku pravi sustav tu ne postoji. Radimo i rekonstrukciju obaloutvrde na području Male Neretve i na taj način želimo ukupno urediti taj prostor tako što će biti područje i za šetalište. To će biti prigoda da se obnove i kolnici, tako da ćemo, osim urbanog uređenja, doprinijeti smanjenju onečišćenja i omogućiti idodatni razvoj ovog područja“, rekao je direktor Hrvatskih voda Đuroković.

Građenju vodnih građevina na području Opuzena i Slivna u visini od 80% financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode bespovratnim sredstvima Europske Unije, dok će Grad Opuzen izdvojiti 20% ukupne vrijednosti projekta.

„Ovo je veliki dan za nas jer ovaj način sufinanciranja najbolji je model koji smo u Gradu Opuzenu do sad, osim drugih bespovratnih sredstava koji smo iskoristili iz Europskih fondova, imali. Mi bismo ovim projektom dovršili kanalizacijski sustav na području grada Opuzena jer smo već izgradili pročistač otpadnih voda, devet kilometara primarne mreže i sedam kilometara sekundarne, čime smo na kanalizaciju priključili smo više od 70% stanovništva“, rekao je gradonačelnik Opuzena Mihaljević i istaknuo da je kraj radova je predviđen za kraj 2021.

Ministar Ćorić rekao je da će se ovim projektom sustav javne odvodnje na području Opuzena i Slivna dovesti do visoke razine.

„Veseli činjenica da, nakon nekoliko projekata koji su u fazi realizacije na području ovog djela Neretve, ulazimo i u ovaj projekt. Mislim da svatko tko u ovom trenutku funkcionira u uvjetima nesređenosti sustava javne odvodnje, septičkih jama i svega onog što taj sustav sa sobom nosi, shvaća koliki je ovo iskorak. Ja bih zahvalio Gradu Opuzenu i Općini Slivno, kao i Hrvatskim vodama na uspješnoj suradnji i vjerujem da će u narednom razdoblju sustav javne odvodnje na području Opuzena, odnosno, Slivna dovesti do jedne razine koja će biti europska“, rekao je ministar Ćorić.

Župan Nikola Dobroslavić također je pohvalio suradnju Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda sa Dubrovačko-neretvanskom županijom i istaknuo i da Hrvatske vode i Županija za dolinu Neretve pripremaju projekte protiv zaslanjenja i projekt navodnjavanja donje Neretve.

Uz potpisivanje ugovora za područje Opuzena i Slivna, u Pločama je, također za gradnju vodnih građevina, potpisan ugovor vrijedan 250 milijuna kuna, a u srpnju je, podsjećamo, potpisan Ugovor o dodjeljivanju bespovratnih sredstava za projekt „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković“ vrijedan 448 milijuna kuna.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik