Održana završna tribina u sklopu projekta „Učimo gospodariti otpadom“

Autor: na 30. travnja 2019.

U galeriji Gradskog kulturnog središta održana je završna tribina projekta „Učimo gospodariti otpadom“ kojeg u partnerstvu provode Grad Metković i Općina Kula Norinska.

Na tribini je edukatorica iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita, Gabrijela Medunić-Orlić, govorila o izazovima u domeni održivog gospodarenja otpadom te usklađivanju sa EU regulativama prema kojima bi se trebalo reciklirati najmanje 50% otpada iz kućanstva.

„Građani mogu odvojeno prikupljati papir, plastiku, staklo, opasni otpad iz kućanstva gdje posebno govorimo o baterijama i lijekovima koje mogu vratiti u trgovine i ljekarne u kojima su ih kupili, a ono što bi za Metković i za ovaj kraj bilo zaista korisno je odvojeno prikupljanje bio-otpada i kompostiranje u vlastitim vrtovima. Na taj način se zapravo količina otpada u svakom kućanstvu smanji za 30 posto. Taj se otpad kompostira i pretvori u vrijedan humus koji je za ovo područje itekako potreban s obzirom na poljoprivredne aktivnosti“, rekla je Medunić-Orlić.

Kroz projekt „Učimo gospodariti otpadom“ provodile su se izobrazno – informativne aktivnosti kojima je cilj bio podizanje svijesti građana o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje njegova nastanka te na pravilno odvajanje u kućanstvima.

Tako su u razdoblju od godinu dana održane radijske emisije, javne tribine, i radionice u obrazovnim ustanovama na području Grada Metkovića i općine Kula Norinska te su podijeljeni različiti promidžbeni materijali.

Vrijednost projekta je 454 tisuće kuna, od čega je 386 tisuća sufinancirano iz Europskog kohezijskog fonda.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik