„Rastimo zajedno“ – radionice koje jačaju roditeljsku vještinu

Autor: na 19. prosinca 2017.

 

U prostorijama Dječjeg vrtića Metković završen je drugi ciklus radionica iz UNICEF-ovog programa „Rastimo zajedno“.

Na ukupno  jedanaest radionica sudjelovalo  je šest roditelja koji su međusobnom razmjenom iskustva obradili teme kojima se promiče dobrobit djeteta. Struktura svake od radionica uključivala je vježbu, kratko stručno izlaganje uz pisani prilog za roditelje te razgovor o određenoj temi među kojima su roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta, vještina slušanja, rješavanje sukoba s djecom te suočavanje s utjecajima iz društvene zajednice.

Voditeljice Programa bile  su odgajateljice Davorka Šutalo, Marina Barjaktarović i  Karmen Laskač  koja je istaknula kako je cilj ove edukacije razvijanje poticajnog i nenasilnog roditeljstva koje promiče jačanje roditeljske vještine.

„Prve tri godine su izuzetno bitne u razvoju djeteta te ono što dijete doživljava u tom periodu ima ogroman utjecaj na razvoj njegova mozga te njegove kasnije mogućnosti i prilike. Danas nije lako biti roditelj, a baš kako dijete treba zaštitu i podršku, tako ih trebaju i roditelji. Na ovoj edukaciji roditelji upoznaju sami sebe, postaju svjesni načina na koji se odnose prema djetetu te doznaju druge moguće načine odnošenja prema djeci. Izuzetno smo zadovoljne ovim ciklusom te postignutim rezultatima“, kazala je Laskač te dodala kako nakon svakog ciklusa radionica, u Dječjem vrtiću organiziraju i Klub roditelja u sklopu kojeg sa polaznicima održavaju susrete na kojima razgovaraju o određenoj temi i načinima rješavanja pojedinih problema.

Polaznice edukacije ističu kako naučene teorijske primjere već uspješno primjenjuju u praksi. Jedna od njih je i Sonja Stanić, majka dvoje djece koja naglašava kako promjene u ponašanju vidi u svom, ali i u ponašanju djece.

„Željela bih zahvaliti odgojiteljicama koje su nas educirale na radionicama. Najviše me se dojmilo usmjeravanje ka pravom roditeljstvu. Mi roditelji često mislimo da sve znamo i da slušamo našu djecu, ali ove radionice nas uče kako da ih čujemo i razumijemo. Na primjerima iz svakodnevnice učimo kako djecu što više uključiti u život, a što je najvažnije, naučile smo kako rad na sebi može rezultirati boljim odnosom s djetetom“, kazala je Stanić.

Polaznice edukacije dobile su UNICEF- ove diplome za sudjelovanje,a najavljen je i novi ciklus, u kojem će, kao i u protekla dva, moći sudjelovati i roditelji djece koja nisu polaznici vrtića.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik