Virtualno nasilje postaje sve veći problem među mladima

Autor: na 23. veljače 2017.

 

U organizaciji Udruge Stari most u prostorijama Gradske knjižnice Opuzen održana je javna tribina na temu nasilja na Internetu, poznatog kao cyberbulling.

Cyberbulling je svaki oblik nasilja među vršnjacima kojim su obuhvaćene situacije kad je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona. Svoje mišljenje o ovoj temi na tribini su istaknuli mag. psihologije Ana Barišić, mag. psihologije Hrvoje Šimović i prof. psihologije Ivan Karamatić koji je istaknuo kako se ovakvi slučajevi u Dubrovačko- neretvanskoj županiji sve više prijavljuju.

„Ovakav oblik nasilja sve je češći u školama. Najveći problem je što se teško otkriva, jer su počinitelji nerijetko i anonimni. U Dubrovačko- neretvanskoj županiji je dosad bilo kaznenih prijava zbog nasilja na Internetu. Mišljenja sam kako počinitelji nemaju razvijen osjećaj empatije prema drugima i kako ih se može zaustaviti sustavno u suradnji škole, roditelja i policije, kazao je Karamatić.

Edukacija roditelja 

Sudionici tribine složni su kako roditelji igraju veliku ulogu u prevenciji, uočavanju i zaustavljanju nasilja. Međutim, smatraju kako još uvijek nisu dovoljno upoznati o stvarnim opasnostima Interneta, a posebice društvenih mreža. Psihologinja Ana Barišić ističe kako su u školsku edukaciju djece o ovoj temi uključeni i roditelji.

„Roditelji nisu odrastali s Internetom i zbog toga je važno upozoriti ih na ovaj problem. Sve osnovne škole s područja Dubrovačko- neretvanske županije surađuju sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo na programu „Prevencija virtualnog nasilja među učenicima“ koji se provodi među učenicima 5. razreda. Dio radionica obuhvaća i one za roditelje na kojima se upoznavaju s pojmom virtualnog nasilja i načina njegovog zaustavljanja“, istaknula je Barišić.

Mag. psihologije, Hrvoje Šimović ističe kako se djeca koja najčešće postaju žrtve virtualnog nasilja obično po nekoj karakteristici razlikuju od drugih, povučena su ili imaju loš socioekonomski status. Iako se vršnjačko nasilje putem Interneta teško otkriva, naglašava kako ipak postoje neki znakovi koji odaju žrtvu.

„Dijete se obično počinje povlačit u sebe, postaje nervozno prije i poslije korištenja računala, popusti u školi, izbjegava računalo te izbjegava socijalna druženja i aktivnost“, kazao je Šimović te dodao kako mladi  zbog straha i osjećaja srama prihvaćaju biti žrtvama virtualnog nasilja i izbjegavaju ga prijavljivati.

Iako su djeca i mladi često uvjereni kako će virtualno nasilje  trajati zauvijek, stručnjaci naglašavaju kako ono ne  mora biti bezizlazna situacija. Zato je, slažu se, nasilje važno što prije prijaviti  te prihvatiti pomoć roditelja, školskih ustanova i okoline.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik