Tko će brati mandarine, a tko će ih otkupiti?

Autor: na 7. rujna 2016.

Postoji bojazan da će otkupne cijene za kilogram voća biti samo 0,80 lipa, a u najboljem slučaju od 1 do 1,5 kuna po kilogramu. Bude li doista tako, i cijena rada na plantažama mora biti niža.

mandarine

Predsjednik Uprave AgroFructusa pa tako i otkupnog centra u Opuzenu, Denis Matijević, uznemirio je javnost izjavom da 100 tisuća tona mandarina u dolini Neretve neće imati tko obrati, a samo nekoliko dana kasnije, ustvrdio je da tomu nije tako, te da i za rad u otkupnom centru ima daleko više zainteresiranih od 150 koliko ih je potrebno.

Proizvođači mandarina su srditi, posebno zbog toga što je Matijević govorio u ime proizvođača, iako njegova tvrtka ne proizvodi nego samo otkupljuje žute plodove. Naime, svi proizvođači svake godine uspijevaju obrati sve količine plodova, pa će tako biti i ove godine, jer beračima osiguravaju do 250 kuna svakog dana, prijevoz i topli obrok, dok otkupljivač AgroFructus, a i ostali, isplaćuju radnicima u sortirnicama 4000 kuna bruto mjesečno, što znači da na ruke mogu dobiti samo 2200 kuna pa zbog toga ne žele ni raditi.

Veliki i mali proizvođači drže da nije problem tko će brati, već tko će, kako i po kojoj cijeni otkupljivati mandarine i plasirati ih na tržištu i upravo je to zadaća otkupljivača, izvoznika, udruga, pa i resornog ministarstva.

Postoji bojazan da će otkupne cijene za kilogram voća biti samo 0,80 lipa, a u najboljem slučaju od 1 do 1,5 kuna po kilogramu. Bude li doista tako, i cijena rada na plantažama mora biti niža.

Osim toga, Europska komisija smanjila je subvencioniranu kvotu za donacije školama, vrtićima, zatvorima i socijalnim ustanovama čak za pola, pa neki otkupljivači od svojih kooperanata traže punomoći kako bi oni umjesto njih realizirali donacije i naplatili se, jer inače im neće otkupljivati preostale količine.

U nizu problema koji prate pripreme za ovogodišnju berbu nalazi se i činjenica da Ministarstvo poljoprivrede za sektor mandarina u rekordnoj godini nije odvojilo niti jednu kunu, dok je za sektor mljekarstva izdvojilo čak 200 milijuna poticajnih kuna.

I dok se domaći gospodarski apsurdi nastavljaju, neretvanski proizvođači smišljaju kako će plasirati proizvedene količine mandarina. Jedan od načina bit će i prijevoz voća do većih i manjih naselja u Hrvatskoj, po principu „od vrata do vrata“.

Također, postavlja se pitanje zbog čega u dolini Neretve još uvijek nije izgrađen niti jedan pogon za preradu mandarina kako bi se iskoristili plodovi koji nisu za tržište. To bi omogućilo i nova zapošljavanja i veću sigurnost u proizvodnji.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik